15. prosinac 2022. | Autor: Maja Hrešć

Pozitivno mišljenje Partnerskog vijeća na Nacrt SRUP-a

U utorak je u multimedijalnoj dvorani Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer održana 3. sjednica Partnerskog vijeća urbanog područja Varaždin na kojoj je predstavljen Nacrt Strategije razvoja urbanog područja (SRUP) Varaždin za razdoblje 2021. – 2027. i Nacrt Akcijskog plana SRUP-a za razdoblje 2021. – 2027.

Na sjednici je sudjelovala većina članova Partnerskog vijeća urbanog područja Varaždin, a otvorio ju je gradonačelnik Grada Varaždina i predsjednik Partnerskog vijeća dr. sc. Neven Bosilj.

Partnersko vijeće urbanog područja Varaždin sastavljeno je od predstavnika partnera  urbanog područja Varaždin koje uključuje gradove Varaždin, Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica, sukladno načelu ravnomjernog zastupanja javnog, civilnog i gospodarskog sektora.  

Strategija je izrađena za potrebe provedbe Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) u okviru mehanizma Europske unije za razdoblje 2021. - 2027. godine te služi kao multisektorski okvir kojim se planira razvoj urbanog područja kao cjeline, unutar jasno definiranog vremenskog razdoblja u skladu s višegodišnjim financijskim okvirom kohezijske politike Europske unije.

Nakon prezentacije Nacrta Strategije tijekom koje su predstavljeni strateški projekti Urbanog područja Varaždin te kratke rasprave, Partnersko vijeće Urbanog područja Varaždin dalo je pozitivno mišljenje na Nacrt. Pozitivno mišljenje Partnerskog vijeća  preduvjet je za uspješnu prijavu na Poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za utvrđivanje ispunjenosti preduvjeta za provedbu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) u financijskom razdoblju 2021. – 2027. koji je najavljen za 15. prosinca 2022. godine na web stranici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Svrha Poziva je donošenje Odluke, kojom se utvrđuju urbana područja u kojima će se provoditi ITU mehanizam u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Nakon donošenja Odluke ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataše Tramišak o prihvaćanju Nacrta SRUP-a, uslijedit će potpisivanje Sporazuma o provedbi ITU mehanizma, a koji se sklapa između svakog grada koji je Odlukom ministrice utvrđen ITU područjem.

Više o ITU mehanizmu u Urbanom području Varaždin može se pročitati na linku: https://varazdin.hr/itu-mehanizam/