01. kolovoz 2024. | Autor: Maja Hrešć

Pozitivna ocjena revizije: Grad Varaždin poduzima mjere za daljnje unapređenje poslovanja

Državni ured za reviziju, sukladno Zakonu, obavio je financijsku reviziju Grada Varaždina za 2022. godinu te utvrdio da je poslovanje Grada Varaždina u svim značajnim odrednicama obavljano u skladu sa zakonom, drugim propisima i unutarnjim aktima.

Manje primjedbe, koje se odnose na 2022. godinu i nadovezuju na poslovanje iz prijašnjih godina, već se ispravljaju. Među ostalim poduzetim mjerama i aktivnostima dvije se posebno ističu: nabava novog softwarea za namjenske prihode koji će omogućiti poduzimanje pravovremenih mjera naplate – prije svega komunalne naknade, kao najznačajnijeg gradskog prihoda te osnivanje posebnog Odsjeka za naplatu potraživanja.

„Napori Grada Varaždina u prvim su godinama mandata usmjereni na temeljito i sustavno rješavanje nereda prethodne gradske vlasti, što pokazuju i ova upozorenja iz izvještaja Državne revizije. Uvjeren sam da će neka buduća izvješća potvrditi očekivani napredak u svim područjima u kojima je za prijašnje godine bilo izraženo uvjetno mišljenje. Najvažnije je da apsolutno sve radimo transparentno, zakonito, u skladu s planovima, strategijama. Upogoniti i promijeniti mindset cijelog jednog sustava u javnom sektoru je težak i vrlo zahtjevan posao. Meni, koji sam cijeli radni vijek proveo u realnom sektoru, to predstavlja svojevrsni izazov. Uopće ne sumnjam da su promjene moguće. Za ovakav proces promjene odnosa i ponašanja, kao i za rezultate tih promjena, potrebno je određeno vrijeme. U novom modelu kojeg razvijamo u našem Gradu traži se i puno veća proaktivnost službenika. Samo će tako moći na vrijeme, a često i unaprijed, prepoznati potencijalne probleme i prepreke. Nema uspješnog Grada bez posvećenih, motiviranih i proaktivnih gradskih službenika, oni su u stvari 'kičma' Grada. Da, idemo u dobrom smjeru.“ – rekao je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj.