15. ožujak 2024. | Autor: Maja Hrešć

Povodom Dana osviještenosti o debljini, u Varaždinu 8. konferencija o debljini

U varaždinskoj palači Herzer u petak se održala 8. konferencija o debljini „Govorimo o debljini jasno i glasno” – o uzrocima, posljedicama, prevenciji i liječenju debljine.

Organizatori događanja su Udruga za prevenciju prekomjerne težine, Opća bolnica Varaždin i Sveučilište Sjever, a suorganizatori Hrvatsko društvo za debljinu HLZ-a i Hrvatsko društvo za barijatrijsku kirurgiju HLZ-a. Grad Varaždin pokrovitelj je konferencije zajedno s Varaždinskom županijom, Ministarstvom zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Koalicijom udruga u zdravstvu.

Na otvorenju konferencije prisustvovao je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, kao i predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine i organizatoricu Konferencije Sonja Njunjić, predsjednik organizacijskog odbora konferencije Alen Pajtak, članica znanstvenog odbora konferencije i epidemiologinja HZJZ-a Sanja Musić Milanović, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Davor Štimac, predstavnica Varaždinske županije Spomenka Kiđemet Piskač, predstavnica Sveučilišta Sjever Marijana Neuberg te najznačajniji stručnjaci koji se bave problematikom debljine u Hrvatskoj.

„Sa zadovoljstvom smo pokrovitelji ove konferencije jer važno nam je da se osvijesti činjenica i uhvati u koštac s problematikom debljine, pogotovo kada čujemo podatak da su hrvatski građani i djeca jedni od najpretilijih u Europi. Grad Varaždin puno radi na tome da se to stanje poboljša. Pokušavamo utjecati i učiti djecu od najranije dobi i sve osobe koje se bave odgojem djece da je važna zdrava prehrana. U naše gradske vrtiće uveli smo međunarodni certifikat zdrave prehrane, zaposlili smo i kineziologinju koja će pratiti razvoj djece i poboljšavati njihove lokomotorne sposobnosti, u školama smo za djecu uveli Čarobnu osmicu kojom također utječemo da obroci budu zdravi i balansirani i da djeca steknu saznanja kako se zdravije hraniti i baviti fizičkom aktivnosti. Ta će djeca u odrasloj dobi već imati usvojene pojmove o zdravoj hrani i to je put kojim želimo ići u suzbijanju pretilosti u Hrvatskoj.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Tema debljine nije samo zdravstveni, već i opće društveni problem, a rješavanje tog problema je zajednički prioritet svih uključenih u organizaciju ove konferencije. Svaki peti stanovnik RH je osoba s debljinom, a dvije trećine stanovnika ima prekomjernu tjelesnu težinu, stoga je cilj ove konferencije angažirati cijelu zajednicu na čelu sa zdravstvenim djelatnicima u suzbijanju epidemije debljine.