15. srpanj 2024. | Autor: td

Povodom 5. godišnjice osnivanja obilježen Dan Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin

U Centru za pružanje usluga u zajednici Varaždin u ponedjeljak je povodom 5. godišnjice osnivanja obilježen „Dan Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin“. Prigodnom obilježavanju nazočili su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić.

Na samom početku, prisutnima se obratio gradonačelnik koji je naglasio važnost postojanja i širenja mreže socijalnih usluga na području Grada Varaždina te intenciju Grada koji ulaže u razvoj ustanova socijalne skrbi. „Grad Varaždin je među vodećim gradovima po izdvajanju sredstava iz gradskog proračuna za ustanove socijalne skrbi, od velike je važnosti pružanje podrške najranjivijim skupinama društva i trudimo se kontinuirano ulagati u poboljšanje uvjeta i usluga koje ova ustanova pruža“. – istaknuo je.

Potom je ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Varaždin Teodor Sabolić ukratko ispričao o povijesti Centra te o aktualnim aktivnostima i programima Centra.

Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin osnovan je 15. srpnja 2019. godine kada je Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo Odluku o osnivanju javne ustanove socijalne skrbi „Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin“. Prvi korisnici došli su u poludnevni boravak za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem u kolovozu 2020. godine. Od lipnja 2023. godine licencirane su i druge socijalne usluge, a od rujna 2023. godine Centar je s Ministarstvom nadležnim za poslove socijalne skrbi sklopio ugovor o pružanju socijalnih usluga. Aktualno se u Centru pruža usluga poludnevnog boravka za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem, a u isti je uključeno 12 korisnika, u dobi od 22 do 31 godine. Korisnicima usluge s područja Grada Varaždina omogućena je i usluga prijevoza u Centar te povratak kućama. Svrha programa poludnevnog boravka za odrasle osobe s tjelesnim oštećenjem je stjecanje i održavanje stečenih životnih i socijalnih vještina, kvalitetno provođenje dijela slobodnog vremena, širenje socijalne mreže, poticanje osoba s invaliditetom na samostalnost prema vlastitim mogućnostima, zdravstvenom stanju i sposobnostima te poticanje osobnih potencijala, čime se su konačnici smanjuje socijalna isključenost osoba s invaliditetom. U Centru su se održavale različite grupne aktivnosti i tematske radionice: literarne, kreativne, sportske, kulinarske i glazbene radionice. Slobodne aktivnosti sa korisnicima uključivale su društvene igre, misaone vježbe, zabavne i sportske aktivnosti. U individualnom radu sa korisnicima provođene su vježbe pažnje, percepcije i koncentracije, grafomotoričke vježbe, vježbe za poticanje govora, različite motoričke vježbe, vježbe za poticanje razmišljanja i zaključivanja, vježbe opuštanja i razgibavanja. Korisnici su poticani na korištenje postojeće informatičke opreme radi povećanja informatičke pismenosti i bolje komunikacije te praćenja društvenih događanja u lokalnoj i široj zajednici. Također su organizirane i zajedničke radionice s roditeljima i korisnicima.

Također se pruža usluga poludnevnog boravka za djecu i mlađe punoljetne osobe s problemima u ponašanju, u koji je uključeno 11 korisnika u dobi od 12 do 18 godina. S korisnicima se radi na jačanju njihovih komunikacijskih i socijalnih vještina, poticanju primjerenih oblika i prevencije rizičnih ponašanja, motiviranju i pomoći u izvršavanju školskih obaveza uz redoviti grupni rad kroz grupne diskusije i radionice te individualni savjetodavni rad.

Druge aktivnosti ove godine bile su dovršetak pilot projekta usmjerenog na prevenciju mentalnog zdravlja učenika viših razreda osnovne škole „Odrasli pojma nemaju što djeca u srca spremaju“ na VII. Osnovnoj školi Varaždin u koji su bili uključeni učenici viših razreda, njihovi roditelji, nastavnici te stručni suradnici škole te provedba projekta „Odrasli pojma nemaju što djeca u srca spremaju“ u V. Osnovnoj školi Varaždin za istu korisničku skupinu. Uz navedeno, u svibnju se u Centru održao interaktivni seminar Osnaživanje i umrežavanje stručnjaka u radu s osnovnoškolcima koji iskazuju probleme u ponašanju s područja Grada Varaždina. Cilj seminara bio je povezati djelatnike relevantnih ustanova i organizacija koji rade s osnovnoškolcima s problemima u ponašanju na području Grada Varaždina radi uspostave kvalitetnije suradnje. Centar za pružanje usluga u zajednici Varaždin partner je Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima na projektu „Nasilje nije IN“ kojeg financira Središnji državni ured za demografiju i mlade.

Daljnje aktivnosti i plan rada Centra su jačanje postojećih kadra i kapaciteta radi pružanja veće kvalitete socijalnih usluga u zajednici.