13. ožujak 2013.

Povjerenstvo za izbor nacionalne destinacije izvrsnosti vrlo zadovoljno Varaždinom

den image povjerenstvo

13.03.2013.-Zamjenica varaždinskog gradonačelnika i saborska zastupnica Natalija Martinčević danas je u Gradskoj vijećnici primila članove Povjerenstva za izbor nacionalne destinacije izvrsnosti u projektu Europska destinacija izvrsnosti – EDEN 2012/2013. Povjerenstvo trenutno ocjenjuje 9 hrvatskih destinacija koje su u predizboru ostvarile više od 100 bodova, a Varaždin je na prvoj poziciji s ukupno 134 sakupljena boda.
Riječ je o projektu Europske komisije koji promovira pristupačan turizam s turističkim uslugama dostupnim osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi i obiteljima s malom djecom.
„Turizam je jedan od razvojnih prioriteta Grada Varaždina, što između ostalog  potvrđuje i 10 uzastopnih priznanja  Zeleni cvijet, ali i posebno priznanje za višegodišnju kvalitetu turističkih mjesta kontinentalne  Hrvatske koju je Hrvatska gospodarska komora 2011. godine dodijelila Varaždinu. Isto tako, u Varaždinu se kontinuirano radi na prilagođavanju  javnih i privatnih prostora potrebama osoba s invaliditetom pa je i turistima   s posebnim potrebama bitno olakšan boravak u gradu i korištenje velikog broja turističkih sadržaja. „ – istaknula je Martinčević, predstavljajući gostima sve što je Grad Varaždin napravio do sada u uklanjanju barijera za invalide. Iako ima još mnogo mjesta za poboljšanje, važno je naglasiti kako su Varaždinci doista senzibilizirani za osobe s invaliditetom, koje čine čak 12% stanovništva Hrvatske i kako se pri obnovi ili novogradnji svugdje vodi računa da Varaždin doista postane dostupan svim kategorijama stanovništva.
„ Vrlo smo ugodno iznenađeni činjenicom da je grad kvalitetno obilježen oznakama za osobe s invaliditetom. S nama je i Janko Ehrlich Zdvorak iz Udruge para i tetraplegičara koji osobno može provjeriti kako funkcionira Varaždin“ – rekao je Milo Sršen, pomoćnik direktorice HTZ-a.
Nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti znat će se već u travnju i ulazi u europsku mrežu destinacija izvrsnosti za održivi turizam.
Inače, u Hrvatskoj izbor provodi Hrvatska turistička zajednica sa sustavom turističkih zajednica, a Grad Varaždin za tu je prestižnu titulu kandidirala Turistička zajednica Varaždinske županije.