01. listopad 2022.

Povijest Irske u 100 riječi-izložba u predvorju Koncertne dvorane u varaždinskom HNK-u

 „Povijest Irske u 100 riječi“ naziv je izložbe je koja je postavljena u predvorju Koncertne dvorane u varaždinskom HNK-u, kao dio propratnih programa 52. Varaždinskih baroknih večeri. 

Predstavlja u malom riječi koje potječu iz Gaelske Irske, a „proizvod“ su bogate i raznolike tekstualne kulture koja je pisana od šestog stoljeća. Pružaju danas uvid u svakodnevni život Iraca, što su jeli, pili, kako su se odijevali, što su voljeli, ali i kako su lagali. „Ovaj izložba pripremljena u Kraljevskoj irskoj akademiji. Pokazuje povijest Irske, pojmove i riječi, koji su se mijenjali kroz stoljeća, ali se zadržali i do današnjih dana. Drago nam je da i ovom izložbom možemo predstaviti Irsku posjetiteljima Varaždinskih baroknih večeri i varaždinskog kazališta u ovoj godini kada je Irska zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri“, istaknula je konzulica Irske u RH Aisling Kearns.  

„Irska je vrlo slična Hrvatskoj. Imali su tešku povijest, ali imaju prekrasnu kulturu, prekrasnu povijest  koju kroz ovih 13 plakata možemo vidjeti  i upoznati. Mislim da je ovo nastavak krasne suradnje između Irskog veleposlanstva i Grada Varaždina, koja je kulminirala na Varaždinskim baroknim večerima, ali nakon toga će se nastaviti, jer zaista imamo prave prijatelje u Irskom veleposlanstvu“, naglasio je na otvorenju izložbe varaždinski gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.