05. srpanj 2012.

POTVRĐENE ČVRSTE PRIJATELJSKE VEZE JAPANA I HRVATSKE

JAPANAC

05.07.2012. - Japan i Hrvatska, iako udaljene zemlje imaju vrlo bliske i čvrste prijateljske odnose. To je potvrđeno i prošle godine kada je Japan pogodio razorni potres i tsunami, a hrvatski Crveni križ reagirao je vrlo brzo i poslao pomoć. Ponovio je to nekoliko puta tijekom jučerašnjeg nastupnog posjeta Varaždinu Masaru Tsuji, japanski veleposlanik u Hrvatskoj.
Na prijemu kojeg je u njegovu čast u vijećnici priredio gradonačelnik Goran Habuš, veleposlanik je naglasio kako je japanskom narodu u tim teškim trenucima mnogo značila pomoć i velika podrška koja je stizala iz Hrvatske ali i cijelog svijeta. Iz zahvale, veleposlanstvo Japana je u palači Herzer u Varaždinu priredilo izložbu fotografija „Hvala Hrvatska“ koje na upečatljiv način svjedoče o toj velikoj katastrofi ali i sposobnosti Japanaca da prevladaju takve prirodne nepogode. Govoreći na otvaranju izložbe koja se slijedeća dva tjedna može razgledati u palači Herzer, gradonačelnik Habuš istaknuo je veliku disciplinu i spremnost japanskog naroda da se suoči s takvom velikom katastrofom.
Tijekom boravka u Varaždinu, veleposlanik je posjetio najveću prehrambenu industriju u Hrvatskoj varaždinsku Vindiju. Obišao je pogone KOKE za preradu pilećeg mesa te razgovarao s Dragutinom Drkom, generalnim direktorom. Impresioniran onim što je vidio izrazio je uvjerenje da će Vindija svojom suvremenom proizvodnjom zadržati konkurentnost na tržištima i slijedećih godina kada Hrvatska pristupi Europskoj zajednici. Veleposlanik je izrazio spremnost u pružanju pomoći hrvatskim ali i japanskim gospodarstvenicima koji žele ostvariti ekonomsku suradnju.