07. veljača 2013.

Potpredsjednik Vlade Grčić upoznat s problemima gospodarstvenika

GRČIč† U CALZEDONIJI

07.02.2013.- Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije prof.dr.sc. Branko Grčić obišao je danas   tvrtku Calzedonia Croatia d.o.o. u Poduzetničkoj zoni Kneginec Gornji i tvrtku WACHEM d.o.o. u Varaždinu. U obilasku proizvodnih pogona, te na radnim sastancima na kojima su sudjelovali i gradonačelnik Grada Varaždina Goran Habuš i njegov zamjenik Vjeran Radelić te župan Predrag Štromar i zastupnik u Saboru Mario Habek, potpredsjednik Vlade je dobio informacije o novim projektima te o preprekama koje se nalaze na razvojnom putu tih tvrtki.
U razgovoru s članovima uprave Calzedonije Dubravkom Hoićem i Francescom Ruffokijem naglašeno je da se trebaju uklanjati prepreke u svim segmentima za realizaciju novih projekata. Poboljšanje uvjeta poslovanja, naglasio je Grčić, je ono što sada treba našoj industriji jer sada investitori nalaze na različite, ponekad vrlo banalne prepreke koje vrlo često opterećuju poslovanje i stvaraju dodatne troškove. Potpredsjednik Vlade Grčić istaknuo je izgradnju novog Calzedonijinog  logističko-distributivnog centra Ducal u Poduzetničkoj zoni Jalžabet kao jedan vrlo uspješan primjer greenfield projekta, vrijednu investicija  vrlo poznate inozemne firme iz tekstilne industrije.
U pogonima grupe Calzedonia radi preko dvije tisuće ljudi iz cijele regije, tvrtka ostvaruje više od milijarde kuna prihoda, a izvozi 90 posto proizvodnje. Novi logističko-distributivni centar u Poduzetničkoj zoni Jalžabet namijenjen je za distribuciju proizvoda Calzedonije u cijeli svijet. U prvoj fazi izgradnje uređene su tri hale površine 20 tisuća kvadratnih metara u kojima će biti zaposleno 250 radnika. U drugoj fazi očekuje se izgradnja još dvije hale, a ukupna vrijednost investicije je 80 milijuna Eura. Dubravko Hoić upozorio je potpredsjednika Vlade na brojne prepreke i nelogičnosti u procesu realizacije velikih gospodarskih projekata.
Prilikom posjete varaždinskoj tvrtki WACHEM, koja izvozi kozmetičke proizvode na svjetska tržišta putem velikih distributivnih lanaca, vlasnik tvrtke Branko Šmrček upozorio je potpredsjednika Vlade na nedovoljnu financijsku potporu banaka. WACHEM je predstavljen kao vrlo uspješna izvozna tvrtka koja se zahvaljujući znanju probila na svjetska tržišta. U tvrtki postoji veliki potencijal znanja u novim proizvodima kojima se može nametnuti velikim i zahtjevnim svjetskim kupcima, ali nedostaje razumijevanja i kapitala da se pokrenu investicije kako bi mogli proizvoditi i pratiti zahtjeve velikih naručioca, naglasio je vlasnik tvrtke Branko Šmrček i zamolio potpredsjednika Vlade Grčića za pomoć prilikom ostvarivanja povoljnih uvjeta poslovanja.