15. siječanj 2021. | Autor: Maja Hrešć

Potpisivanjem ugovora o upravljanju nekretninom započelo preseljenje Gradske knjižnice

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mario Šoštarić u petak su u prostorima nove Gradske knjižnice na Franjevačkom trgu potpisali ugovor o korištenju i upravljanju nekretninom.

Ugovor je potpisan simbolički na dan kada je 1838. godine, na poticaj Metela Ožegovića, osnovana narodna, ilirska čitaonica u Varaždinu, prva u Hrvatskoj. Potpisivanjem je službeno započelo preseljenje knjižnice u novouređene prostore.  

Svečani čin obilježen je uz puno simbolike. Gradonačelnik i ravnatelj potpisali su ugovor na stolu Gustava Krkleca na kojem je bila izložena razglednica koju je Gustavu Krklecu poslao Ernest Hemingway te prva službeno preseljena knjiga u novom prostoru „Krenimo od ranog jutra“ varaždinskog pjesnika Zvonka Milkovića.

„Presretan sam i ponosan i mislim da svi Varaždinci mogu biti ponosni. Sama knjižnica, prva uopće u ovom dijelu Europe, starosti 183 godine, nije do sada imala svoje prostore. Ta činjenica nije bila na ponos gradu Varaždinu. No ovaj objekt, ovaj kulturno povijesni spomenik, jednu od najljepših zgrada u Varaždinu, a i stilski najvažnijih jer u sebi čuva sve stilove gradnje, svu arhitekturu i bogatu povijest grada, pretvoriti u suvremenu, ne samo knjižnicu, nego multimedijski centar i pravu multimedijsku dvoranu i kompleks, to može stvarno biti na ponos našim građanima. Uvjeren sam da će knjiga uvijek ostati sredstvo zapisivanja kulture i sredstvo stjecanja znanja, bez obzira na digitalno doba. Dobro je što smo knjižnicu smjestili u ovaj reprezentativni prostor." - rekao je gradonačelnik i zahvalio na podršci Ministarstvu kulture i medija. Najavio je kako će dosadašnji prostor knjižnice biti pretvoren u galeriju Malogorski Rabuzin koju Grad pokušava smjestiti u prikladan prostor već par desetljeća te će se konačno i to ostvariti.

Novouređeni prostor od 2 tisuće kvadratnih metara predstavlja prvu nekretninu u 183 godine tradicije kojom će raspolagati knjižnica. Uz suvremene sustave grijanja i hlađenja, knjižnica će biti opremljena i funkcionalnim regalima u skladišnom prostoru, studijskom čitaonicom, dvoranom za prezentacije, opremom za samoposudbu, opremom za slabovidne te za osobe s poteškoćama u kretanju. 

U zgradu koju je Grad kupio za 11,4 milijuna kuna uloženo je 15 milijuna kuna u uređenje, adaptaciju i opremu od čega je 4,2 milijuna kuna od Ministarstva kulture i medija. 

Službeno otvaranje knjižnice očekuje se nakon preseljenja, tijekom ožujka.