08. srpanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Potpisani ugovori za nastavak Aglomeracije Varaždin

Gradonačelnik Ivan Čehok i zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar u ponedjeljak su prisustvovali potpisivanju ugovora o nastavku radova iz projekta Aglomeracije na trasi A1 za grad Varaždin, te na trasi A2 za općine Cestica, Vinica, Petrijanec i Sračinec.

Potpisivanje se održalo u upravnoj zgradi tvrtke Varkom d.d., a ugovore su potpisali direktor Varkoma Željko Bunić i predstavnici izvođača radova. Za područje grada Varaždina to su tvrtke GK Grupa, HIS, Zagorje gradnja i INEL – ELEKTRO, a za preostale općine tvrtke Vodogradnja d.d., Tegra i Cestno podjetje Ptuj.

"Napravili smo razborit, hrabar potez s prekidanjem radova prošle godine, ali evo već nakon manje od godinu dana imamo nove, ozbiljnije izvođače koji će to napraviti u istom roku kao što bi to napravili bivši izvođači. Ovime nećemo izgubiti dah i tempo vremena, sad su rokovi skraćeni otprilike toliko koliko smo izgubili u ovih godinu dana" - rekao je gradonačelnik. Naglasio je da ovime grad Varaždin postaje jedini veći grad u Hrvatskoj koji će imati kanalizaciju u cijelom gradu, što je standard u Europi. "U idućih 28 mjeseci, a možda i kraće, cijeli grad zajedno s naseljima Črnec, Jalkovec, Poljana, Biškupec, Gojanec i Zbelava bit će pokriveni. To su najveći infrastrukturni radovi u povijesti Varaždina i time dokazujemo koliko je Varkom ozbiljna tvrtka koja, uz nacionalne tvrtke poput HEP-a i Hrvatskih voda, ima najviše EU projekata, a Grad Varaždin iznad svih gradova koristi sredstva EU. Aglomeracijom ćemo riješiti sve one probleme koji postoje u Plitvičkoj ulici i Jalkovcu, jer bez kolektora nemoguće je riješiti probleme tih pojedinih ulica. S radovima će se krenuti istovremeno s dvije strane, u Zbelavi i Črncu. To znači konačno rasterećenje cijelog sustava, uklanjanje jama i priključenje na kanalizaciju cijelog grada. Također, ide i rekonstrukcija pročistača i riješit ćemo se tog najneugodnijeg dijela, ne samo zbog mirisa, već i zbog činjenice da imamo jezero i kompleks vodenih površina sa plavom zastavom i apsolutno čistom vodom, no smrad je nesnosan. Nakon radova na kolektorskoj i kanalizacijskoj mreži, ide i sva ostala infrastruktura, kolnici, pješačke i biciklističke staze. Naša naselja će dobiti novi izgled" - zaključio je gradonačelnik te zamolio građane da zbog radova i gužvi budu strpljivi. Također, pohvalio je sve djelatnike i upravu Varkoma što, kao relativno mala tvrtka u hrvatskim razmjerima, ostvaruje ovako vrijedne i velike EU projekte.

Rok završetka radova na Aglomeraciji Varaždin je listopad 2021. godine. Ukupna vrijednost projekta je 685 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno oko 855 milijuna s PDV-om.