09. rujan 2019. | Autor: Maja Hrešć

Potpisan ugovor za uređenje obale rijeke Plitvice i biciklističku stazu

Na varaždinskom Aquacityju u ponedjeljak se održala konferencija za medije na temu dogradnje i rekonstrukcije postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na kojem su, uz zamjenika gradonačelnika Zlatana Avara i predsjednika Gradskog vijeća Grada Varaždina Damira Habijana, prisustvovali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, saborski zastupnici Anđelko Stričak i Josip Križanić, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Alan Runac, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, direktor Varkoma Željko Bunić, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić i direktor HEP ODS Elektre Varaždin Zdenko Đula. Vrijednost radova je 203 milijuna kuna.

Na konferenciji za novinare potpisan je i ugovor za izradu projektne dokumentacije uređenja korita i obale Plitvice te biciklističke staze, dužine 5,5 km, od Nedeljanca do Zagrebačke ulice u Varaždinu. Ukupna vrijednost projektiranja iznosi 450 tisuća kuna, a Hrvatske vode financiraju 90 posto troškova. Ugovor su potpisali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

„Uređenje biciklističke staze uz rijeku Plitvicu najavili smo još 2017. godine, idejni projekt je napravljen, sad slijedi izvedba. Hrvatske vode će projekt financirati sa 90 posto, a Grad s 10 posto. To će biti lijepa rekreacijska staza za sve šetače i bicikliste. Nadam se da će do 2021. godine cijeli projekt biti kompletno završen. Potpisivanje ugovora vezano uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Varaždinci već dugo čekaju. Nova tehnologija, novi pročistač koji bi trebao riješiti one goruće probleme kao što su neugodni mirisni, primjerice na Aquacityju, koji su posljedica pročišćavanja otpadnih voda. Nadamo se da sa završetkom ovog projekta i s novim pročistačem otpadnih voda nove generacije ti mirisi biti eliminirani. Apeliram na poslovne subjekte koji posluju na području grada Varaždina i koji će se morati isto tako bolje pridržavati zakonskih normi, da to i učine, jer 2022. godine, ako se i oni ne prilagode, neće biti za njih povratka.“ – izjavio je nakon konferencije za medije zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar.

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan također smatra kako su i jedan i drugi ugovor vrlo važni za stanovnike grada Varaždina. „Stanovnici dijela grada koji žive uz sam pritok rijeke Plitvice godinama imaju problem kada su veće kiše i veći vodostaji. Nadam se da će uskoro, s obzirom na današnje potpisivanje ugovora o izradi projekta, taj problem biti riješen. Uz to, uređena šetnica i biciklistička staza će zasigurno na veselje svih Varaždinki i Varaždinaca biti novi prostor koji će moći koristiti u svoje slobodno vrijeme. Vezano uz neugodne mirise koji su se širili pojedinim dijelovima grada, potrebno je još malo strpljenja, jer novim uređajem za pročišćavanje ti mirisi bit će skoro u potpunosti eliminirani. To su dva projekta vrlo važna za sve Varaždinke i Varaždince. Iskoristio bih priliku da naglasim veliku podršku saborskih zastupnika, naročito Anđelka Stričaka, koji je lobirao od lokalne razine prema državnoj razini, da se ovi projekti ostvare.“ – rekao je Damir Habijan.