18. prosinac 2023. | Autor: DD

Potpisan ugovor o sanaciji odlagališta baliranog otpada u Brezju

U sjedištu varaždinske gradske uprave, u palači Patačić u Varaždinu, u ponedjeljak 18. prosinca 2023. godine potpisan je ugovor o sanaciji odlagališta baliranog otpada u Brezju pored Varaždina.

Ugovor kojim će se omogućiti konačno rješavanje tog poznatog problema varaždinskih bala s otpadom koje se već 18 godina nalaze na ulazu u grad, potpisali su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj te predstavnici izvođača radova:  u ime vodećeg člana zajednice ponuditelja CE-ZA-R d.o.o. član uprave Željko Teufel  i član zajednice ponuditelja HIS d.o.o. , direktor  Goran Petković. 

Potpisivanju ugovora nazočili su zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković,  te članovi tima koji su sudjelovali u pripremi rješenja Mirka Jozić i Bruno Ister dok su  se  Željka Brlečić, Zoran Svetec i dr. sc. Aleksandra Anić Vučinić ispričali za nedolazak radi poslovnih obaveza. Potpisivanju govora također su nazočile djelatnice gradske uprave koje su provodile javnu nabavu i rješavale pravna pitanja Karmen Meić i Andrejana Šantek.

Potpisavši ugovor gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je zahvalio članovima stručnog tima te je  naglasio važnost potpisanog dokumenta: Osamnaest i pol godina Varaždinci imaju problema sa sto tisuća tona baliranog otpada. Zahvaljujem se projektnom timu na onom što je odrađeno zadnjih dvije godine. To je bio jedan sveobuhvatno pripremljeni projekat. Iz tog razloga, čija god bila Vlada, nitko nas nije mogao odbiti i zato se završava na ovakav način. Projekt je pripremljen na najkvalitetniji način, raspisali smo međunarodnu javnu nabavu i posao je dobila zajednica ponuditelja CE-ZA-R i HIS. Kad se steknu uvjeti, u roku od mjesec dana, mi ih moramo uvesti u posao. Potpisat ćemo i ugovor o financiranju sa fondom te ishoditi bankarsku garanciju. Očekujem da će početkom slijedeće godine sve to biti gotovo. Nakon toga je sve na izvoditeljima radova da se konačno makne taj ružni madež na prekrasnom tijelu našeg Varaždina, da gospodarska zona Brezje i naš Varaždin prodišu punim plućima.

Željko Teufel, član uprave vodećeg člana zajednice ponuditelja CE-ZA-R d.o.o. također je iznio svoje viđenje rješavanja bala otpada u Varaždinu: Zahvaljujem Gradu Varaždinu na ukazanom povjerenju na ovako velikom i opsežnom projektu. Mi ćemo se potruditi da sve prođe u najboljem redu. S obzirom na veličinu to je izazov i za naš dvije tvrtke. Nadamo se da će u ovom gradu biti svima ljepše živjeti kad za osamnaest mjeseci projekat bude gotov.

Direktor HIS-a d.o.o. Goran Petković, tvrtke koja će biti odgovorna za uklanjanje građevina koje se neće koristiti u daljnjoj namjeni prostora te sanacija podloge dao je također svoju ocjenu potpisanog dokumenta: Iznimno mi je zadovoljstvo da HIS nakon trideset godišnjeg rada u djelatnosti otpada i zaštite okoliša ima priliku sudjelovati u ovakvom projektu i u rješavanju problematike koja dugi niz godina opterećuje građene, okoliš i sve aktualne vlasti. Mi ćemo se zahvaljujući našem znanju potruditi da to odradimo što bolje. – rekao je Goran Petković te zamolio građane za strpljenje tijekom izvođenja radova.

Ugovoreni rok izvođenja radova je 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Osim sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada uklanjanjem  baliranog otpada sa lokacije ugovorom te oporabe postupkom R3 (Recikliranje/obnavljanje otpadnih organskih tvari koje se ne koriste kao otapala ) u ponudi je obuhvaćeno i  uklanjanje građevina koje se neće koristiti u daljnjoj namjeni prostora te sanacija podloge, odnosno temeljnog tla. Kako se navodi u ugovoru, izvedeni radovi obračunavati će se i fakturirati na osnovi stvarno izvedenih količina radova obračunatih u građevinskoj knjizi i ovjerenih od strane nadzornog inženjera. Preuzete količine otpada obračunavati će se temeljem ovjerenog pratećeg lista za otpad.

Kao što je poznato, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o sanaciji zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji „Brezje“ Grad Varaždin kojim se obvezala u stopostotnom iznosu snositi procijenjene troškove sanacije u iznosu od   29.164.611,95 eura. Nakon potpisivanja današnjeg ugovora, očekuje se sklapanje ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kojim će se regulirati prava i obaveze Grada Varaždina i Fonda.