05. siječanj 2024. | Autor: dd sm mm

Potpisan ugovor koji omogućuje projekt uređenja Dravske šume u Varaždinu

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj potpisao je s Ministarstvom poljoprivrede u Zagrebu u petak, 5. siječnja 2024. godine Ugovor o osnivanju prava služnosti na šumi i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske u svrhu obavljanja turističke djelatnosti i sportsko rekreacijskog turizma za potrebe projekta InterACT Green. Riječ je o području Dravske park šume na kojem, nakon što su se po prvi put riješili imovinsko-pravni odnosi između grada i države, Grad Varaždin kreće s uređenjem velike rekreacijske zone.

Varaždin je prvi grad iz Hrvatske i jedan od samo 14 europskih gradova koji je među 99 kandidata uspješnom prijavom osigurao mogućnost povlačenja sredstava iz 1. poziva Europske urbane inicijative, novog programa Europske komisije za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i urbane regeneracije.

 

Grad Varaždin prijavio je projekt službenog naziva InterACT Green zajedno s partnerima Gradom Ludbregom, Fakultetom organizacije i informatike Varaždin, Hrvatskim šumarskim institutom, Javnom ustanovom „PRIRODA“ Varaždinske županije i Turističkom zajednica grada Varaždina.

 

Gradu Varaždinu odobren je projekt InterACT Green, uređenje parka sa šumom na rijeci Dravi, pa će u tu svrhu biti osigurano 4.133.140,48 eura, što čini 80% bespovratnih sredstava od ukupno 5.166.425,60 eura, koliko je ukupan proračun projekta. Od ukupnog odobrenog iznosa sufinanciranja projekta, Gradu Varaždinu je za provedbu projektnih aktivnosti izravno dodijeljeno 3.693.994,30 eura (71,5%), dok se preostala vrijednost odobrenog iznosa sufinanciranja razmjerno raspoređuje između projektnih partnera.

 

Park šuma Drava još od 19. stoljeća glavno je rekreacijsko područje građana Varaždina. Unatoč ogromnom prirodnom i rekreacijskom potencijalu, danas je to zapušten i nedovoljno iskorišten prostor kojem je potrebna regeneracija i revitalizacija kako bi se ponovno integrirao u život grada. Revitalizacija šume temeljna je okosnica ovog projekta sa ciljem oplemenjivanja područja uređenim urbanim zelenim javnim prostorom koji jača i dodatno definira njezin identitet te podiže vrijednost sadržaja u gradu. Aktivnostima na revitalizaciji šume osigurat će se dugoročna održivost šumskog ekosustava. Ovako uređena šuma pruža građanima mogućnost za provođenje vremena u prirodi, šetnju, trčanje, biciklizam, piknik ili druge aktivnosti na otvorenom.  Projekt će se provoditi 3,5 godine.

 

Provedba projekta počinje 1. ožujka 2024. godine, čime je Grad Varaždin korak bliže ostvarenju cilja -  integraciji rijeke i šume u grad i poticanju građana da što više vremena provode u prirodi.