25. srpanj 2024. | Autor: td

Potpisan ugovor između Grada Varaždina i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u srijedu, 24. srpnja 2024. godine potpisao je Ugovor za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ugovor je potpisan na temelju Javnog natječaja za poticanje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga kojim Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodjeljuje sredstva za neposredno sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru, primjenom digitalnih tehnologija u svrhu boljeg korištenja resursa i smanjenja emisija stakleničkih plinova, a za dobrobit građana i gospodarskih subjekata.

Projektom se uvode pametna prometna rješenja za inteligentno upravljanje kontrolom ulaska u pješačku zonu Grada Varaždina s ciljem rješavanja problema nedopuštenih ulazaka u pješačku zonu osobnim prometnim vozilima i motornim vozilima dostave van termina određenog za dostavu. Implementacija pametnog prometnog rješenja predviđa praćenje i nadzor te rekonstrukciju spornih događaja – rano i pouzdano detektiranje, prepoznavanje, kontroliranje te nadzor kako bi se učinkovitije upravljalo prometom u pješačkoj zoni, u svrhu povećanja sigurnosti i kvalitete života građana Grada Varaždina.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 218.808,75 eura, od čega će Fond sufinancirati iznos od 80.000 eura.