06. veljača 2024. | Autor: Maja Hrešć

Potpisan ugovor između Grada Varaždina i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje sanacije bala

U palači Patačić u utorak je održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o neposrednom sudjelovanju Fonda u financiranju sanacije zatvorenog odlagališta neopasnog otpada na lokaciji Gospodarska zona „Brezje“, davanjem sredstava pomoći.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovim će ugovorom u potpunosti financirati procijenjene troškove sanacije baliranog otpada u iznosu od 29.164.611,95 eura.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen. Potpisivanju su uz zamjenika gradonačelnika Miroslava Markovića i predsjednika Gradskog vijeća Lovru Lukavečkog nazočili i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora i Predrag Štromar, zamjenik direktora Fonda Mirko Budiša, kao i članovi Povjerenstva za rješavanje bala Grada Varaždina – direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister, savjetnica gradonačelnika Mirka Jozić i odvjetnica Željka Brlečić. Prisustvovali su i načelnica Sektora zaštite okoliša Aleksandra Čilić i načelnica Sektora za pravne poslove Srđana Piasevolli iz FZOEU te iz Ministarstva gospodarstva glavna tajnica Ivana Šuman i tajnik kabineta Ivan Tadić.

„Kad sam preuzeo dužnost gradonačelnika, prva institucija koju sam posjetio bilo je Ministarstvo gospodarstva, a zatim Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša jer su bale problem koji muči ovaj grad 18 godina i 10 mjeseci. Napravili smo ogroman posao u gospodarenju otpadom u Varaždinu. Uz to što ćemo riješiti bale u roku sljedećih 15 do 18 mjeseci, Grad Varaždin provodi brojne projekte upravo iz tog područja. Izgradili smo sortirnicu, prošle godine Varaždin je prvi put prešao udio od 50 posto reciklabilnog otpada koji su prikupili naši građani. Pustili smo u funkciju drugo reciklažno dvorište u Varaždinu i ispunili tu obvezu prema zakonu, a u ovom trenutku imamo ugrađenih već 160 novih polupodzemnih spremnika i još 320 ćemo ugraditi do srpnja čime ćemo biti prvi veći grad u Hrvatskoj koji će sve višestambene objekte imati pokrivene s polupodzemnim spremnicima. To su projekti kojima pokazujemo da rješavamo probleme i brinemo se o održivosti okoliša, što je jedan od ključnih ciljeva koji mora imat svaka politika.“ – rekao je gradonačelnik Bosilj i zahvalio se svim članovima projektnog tima koji su sudjelovali u rješavanju ovog ogromnog problema. Zahvalio je Vladi Republike Hrvatske koja je odlučila ovu sanaciju financirati u stopostotnom iznosu, umjesto u iznosu od 40 posto, kakva je bila odluka iz 2022. godine.

„U Gospodarskoj zoni Brezje trenutno je pri kraju ograđivanje bala i montirana je vaga za mjerenje jer će se plaćati točno po količini odvezenog otpada. Otpad će se obraditi mehaničko-biološkom obradom, a ono što ostane će se balirati i spaliti u spalionicama i energanama koje su za to predviđene.“ – kazao je gradonačelnik.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan istaknuo je kako odlukom Vlade Republike Hrvatske kojom će se u potpunosti financirati sanacija, gradski proračun Grada Varaždina neće imati nikakav teret, Grad neće morati ići ni u kakvo zaduživanje ili koristiti neki drugi financijski instrument kako bi riješio sanaciju. „To dovoljno govori da Vlada Republike Hrvatske i ovo ministarstvo i Fond vode itekako računa o ravnomjernom razvoju Republike Hrvatske. Donoseći odluke i rješavajući te probleme sigurno se ne vode činjenicom tko je gdje na vlasti. To nam apsolutno nije bitno, bitno je da se problemi rješavaju. Mislim da ovih osam godina mandata Vlade Andreja Plenkovića to apsolutno jasno pokazuju, kao i ovaj čin i ovo sufinanciranje u stopostotnom iznosu te u konačnici, današnje potpisivanje ugovora. Veseli me što je rok 18 mjeseci da se ovaj problem riješi, da se i zadnja bala odveze, odnosno sanira. Imamo novo područje u gradu Varaždinu za gospodarski razvoj, što je sigurno još jedna dobra vijest i siguran sam, s obzirom na broj investitora koji jesu prisutni u gradu Varaždinu, ali i onih koji su u najavi i iskazuju interes za to, svakako će svi biti dobrodošli. Čestitam svima koji su sudjelovali u rješavanju ovog dugogodišnjeg problema.“ – rekao je ministar.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen istaknuo je kako će se sanacijom u Brezju omogućiti daljnje rješavanje poduzetničke zone grada Varaždina. „Fond je uvijek tu bio konstruktivan da se iznađe rješenje i financijski voljan podržati, ali kad se nađe zakonsko, stručno, ekološki najprihvatljivije rješenje. Kada je to osigurano, Vlada Republike Hrvatske osigurala je 100-postotno financiranje upravo putem Fonda za zaštitu okoliša.“ – rekao je Balen te čestitao svima koji su aktivno sudjelovali na ovom projektu. „Gospodarenje otpadom je izuzetno bitna tema, kontinuirano potičemo projekte, kako u Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji, tako i na području cijele Republike Hrvatske, uz snažnu potporu resornog Ministarstva gospodarstva. Između ostalog, uz gospodarenje otpadom, jako smo aktivni na području energetske učinkovitosti, a Fond sufinancira i energetsku obnovu Gradske vijećnice Grada Varaždina.“ – istaknuo je Luka Balen.

Zadovoljstvo činjenicom da bale odlaze u povijest iskazao je i župan Stričak. „Da bi se prvo nešto pokrenulo, bez obzira na to radi li se o sanaciji, izgradnji nekog objekta ili na uređenju, bitno je donijeti čvrstu i jasnu odluku da mi to želimo. Na svečanoj sjednici Dana Grada Varaždina sam jasno naglasio, misleći na premijera Plenkovića, da je dosad bilo nekoliko izbornika, ali ni jedan nije donio tu odluku osim aktualnog premijera te kako je vrijeme da se u Varaždinu to riješi. Naravno, u takvoj utakmici uvijek sudjeluje cijeli niz osoba, od struke, administracije, pa i onih koji donose odluku.“ – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Naglasio je kako je to jedan veliki doprinos gradu Varaždinu, Varaždinkama i Varaždincima, jer Grad u ovom slučaju ne mora snositi financijske troškove, a zona Brezje će se osloboditi za potencijalne investitore, kojih na području Varaždina i Varaždinske županije ne nedostaje.