08. svibanj 2015.

Potpisan sporazum o suradnji Varaždina i Wuhana

DSCN0103

07.05.2015.- U posjet Varaždinu stiglo je veliko izaslanstvo grada Wuhan iz Narodne Republike Kine. Nakon prigodnog dočeka Varaždinskih mažoretkinja i Varaždinske građanske garde na Trgu kralja Tomislava,  u Salonu Gradske vijećnice u nazočnosti gostiju iz Kine i veleposlanstva te varaždinskih gradskih vijećnika, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i viši savjetnik Narodne gradske uprave Grada Wuhana Chengfa Ruan potpisali su sporazum o suradnji  Varaždina  i Wuhana. Dobrodošlicu je gostima poželio gradonačelnik Goran Habuš, istaknuvši kako se potpisuje sporazum o suradnji između dva grada i dvije nacije. „Nakon šest godina ponovo potpisujemo partnerstvo i prijateljstvo s jednim gradom. Wuhan u Kini je grad s više od 10 milijuna stanovnika pa smo dobili novih 10 milijuna prijatelja. Radi se o gradu koji je u velikom razvojnom zamahu, 11. područje s najvećim rastom na svijetu. Nama toliko daleka Kina je ogroman izazov i u sklapanju prijateljstva i u upoznavanju kulture i povijesti, u suradnji na svim poljima. Mi smo mali grad, nas je 50.000, njih više od 10 milijuna, dvaput više od Hrvatske, naša je površina 55, njihova 8.400 kvadratnih kilometara. Ali mislim da imamo puno zajedničkih točaka. I grad Varaždin se želi profilirati kao sveučilišni grad s dva sveučilišta i sada sa 7.000 studenata, a želimo 15.000. Wuhan ima više od 80 sveučilišta i više od milijun studenata. Našim kineskim prijateljima prezentirali smo dva projekta, razvoj zračne luke i Tehnološki park. Wuhan je prvi u svijetu u proizvodnji optičkih vlakana, a u Tehnološkom parku želimo razvijati informacijsku i komunikacijsku tehnologiju“- rekao je gradonačelnik nakon potpisivanja sporazuma.

„U ime svojih sugrađana iskreno pozdravljam nove prijatelje, građane Varaždina. Prvi put smo u Varaždinu i ljepota vašeg grada, njegova povijest, posebnosti i uređenost grada ostavili su na nas dubok dojam. Nakon današnjeg potpisivanja sporazuma o suradnji očekujem da će ona biti na svim područjima, gospodarstvu, kulturi, obrazovanju. Mi ćemo se truditi da što više građana Wuhana posjeti Europu i ovaj lijepi Varaždin, a pozivamo prijatelje iz Varaždina, prvenstveno studente i učenike, na turistički posjet Wuhanu, ali i na studij“ - rekao je prvi čovjek kineskog grada.

Nakon potpisivanja sporazuma 30- ak čelnika tvrtki iz Wuhana u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Županijskoj komori Varaždin susrelo se s predstavnicima gospodarstva Varaždina.