01. kolovoz 2019. | Autor: Maja Hrešć

Potpisan Sporazum za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin

Gradonačelnik Ivan Čehok i njegov zamjenik Zlatan Avar u četvrtak su sudjelovali na svečanom potpisivanju Sporazuma za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – UPOV Varaždin.

Sporazum su u Gradskoj vijećnici potpisali u ime naručitelja, direktor Varkom d.d. Varaždin Željko Bunić, te u ime izvođača radova, zajednice ponuditelja WTE Wassertechnik i GIS Aqua Austria, direktor podružnice WTE za Hrvatsku Danijel Barišić. Dogradnja i rekonstrukcija Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda dio je projekta Aglomeracija Varaždin koji obuhvaća izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda za područje Grada Varaždina i 10 okolnih općina.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo jedan od najvažnijih projekata Grada Varaždina i Varkoma te kako današnjim potpisivanjem ugovora Aglomeracija Varaždinske toplice, Varkom postaje tvrtka koja, uz HEP i Hrvatske vode, ima najviše europskog novca: „Varkom je daleko ispred svih komunalnih društava u Hrvatskoj, pa i onih puno većih. To pokazuje organizaciju, ne samo Varkoma, nego i Grada koji je većinski vlasnik te tvrtke, te ozbiljnost i odgovornost naših ljudi. Naslijedili smo ogromne probleme 2017. godine, prvi natječaj za pročistač je pao, no evo u dvije godine smo došli do početka radova, uspjeli smo sve to nadoknaditi, izvući Aglomeraciju iz velike opasnosti i rizika 100 posto penalizacije. Sad, kroz ove radove, u sljedećih nekoliko godina u grad Varaždin dolazi preko milijardu kuna. To je ogromna prilika i za naš građevinski i uslužni i ostali industrijski sektor. Izvođači radova žele zaposliti što više lokalnog stanovništva i naše tvrtke za operativu.“ Gradonačelnik tvrdi da s pročistačem više neće biti neugodnih mirisa jer će industrija također morati prilagoditi svoje sustave, a cijeli rekreacijsko – turističko - sportski kompleks od Arene Varaždin do Motičnjaka postat će zelena zona zaštite prirode, otvoreni vodotok. „U Dravu će nakon pročišćavanja ići skoro pa pitka voda, što je izuzetno važno zbog izvora pitke vode Bartolovec. Građanima grada Varaždina možemo zajamčiti potpunu zaštitu okoliša što se tiče odvodnje, pročišćavanja, otvorenih vodotoka i rijeke.“ – zaključio je.

Direktor Varkoma Željko Bunić napomenuo je kako je potpisivanje ugovora za pročišćavanje otpadnih voda za Aglomeraciju Varaždin i Varaždinske toplice od izrazite važnosti za ova dva grada, za vodotokove, rijeku Dravu, rijeku Bednju, podzemne vodotokove, ali i za cijelu zaštitu okoliša. „Ti ugovori su kruna u kompletiranju procesa javne nabave kao jedan od ključnih i najkritičnijih elemenata ugovaranja velikih infrastrukturnih projekata. Sada slijedi izvedba. Ukupna vrijednost ovog projekta je 855 milijuna kuna od čega za uređaj za pročišćavanje voda 203 milijuna kuna s PDV-om. Projekt se treba završiti do listopada 2021. godine, kada će uređaj ući u testnu fazu koja traje dvanaest mjeseci za vrijeme kojih uređaj mora pokazati da je sve na njemu funkcionalno, odnosno da je voda koja se na kraju ispušta u rijeku Dravu gotovo pitka, s trećim stupnjem pročišćavanja, koji uz organsku tvar čisti i fosfor i dušik. Ovo je sjajan projekt za Varkom koji ne ulaže ništa svog novca. Investicija se sa 71 posto financira iz Kohezijskog fonda Europske unije, 24 posto daju Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i oko 5,7 posto jedinice lokalne samouprave.“ – rekao je Bunić.