21. prosinac 2017. | Autor: [email protected]

Potpisan memorandum o suradnji s gradomo Duyun u Kini

Na konferenciji za novinare o svom putu u Kinu i o memorandumu o suradnji s gradom Duyunom govorila je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

U kineskom gradu Duyunu 17. prosinca 2017. godine potpisan je Memorandum o sportskoj, kulturnoj i turističkoj suradnji između Varaždin i Duyuna. Potpisivanju su nazočili predstavanici Duyuna, Veleposlanstva Hrvatske u Kini - prva tajnica Marija Haramija, igrači i trener NK Varaždina te Zoran Ivančić i Zhaoyan Zheng na čiju inicijativu se cijeli put i memorandum i dogodio. 

 

Oni koji prate globalne trendove znaju da je Kina danas jedna od vodećih ekonomija svijeta te će prema nekim predviđanjima 21. stoljeće pripasti upravo Kini.

 

Kina je uspjela u zadnjih nekoliko desetljeća podići prosječan godišnji prihod po osobi s 300 na 10.000 dolara, a to su uspjeli tako da su smanjili siromaštvo ulaganjem  u sve dijelove Kine, ulaganjem u infrastrukturu, obrazovanje, tehnologiju i inovacije ne radeći razliku između velikih urbanih središta i malih zaseoka.

 

Paralelno se obračunavaju s korupcijom i rade na optimizaciji sudstva. Poslije krize koja je zahvatila cijeli svijet pokrenuli su inicijativu „Belt and Road“ u sklopu koje promoviraju da smo svi dio istog svijeta i da dijelimo istu sudbinu. U tom kontekstu posebno im je zanimljiva cijela Azija, ali i Europa s kojom žele pozitivne odnose i razmjenu privatnih inicijativa, ali i onih javnih.

 

Upravo takvom inicijativom došlo je do posjeta Kini i potpisivanju Memoranduma o suradnji s kineskim gradom Duyunom koji se bazira na već postojećoj nogometnoj vezi, a trebao bi se proširiti na kulturu i turizam. Nogomet Kina vidi kao priliku da kod djece potiče samopouzdanje i svijest o tome da se uspjeti može ako se trudimo. Nogomet je dio njihove nacionalne strategije promocije kineskog nogometa, ali i Kine općenito. Već sada postoje naznake da će u siječnju predstavnici ove inicijative posjetiti Varaždin, a razgovara se i o mogućnosti investiranja u nogometni kamp u Varaždinu.