13. ožujak 2020. | Autor: Maja Hrešć

Poticaj malim poljoprivrednim proizvođačima

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok u petak je s pročelnikom Upravnog odjela za EU projekte, upravljanje imovinom i gospodarstvo Tomislavom Bogovićem održao konferenciju za novinare na temu mjera poticanja građana grada Varaždina na proizvodnju zdrave hrane za vlastite potrebe.

Naime, Grad Varaždin je i ove godine raspisao Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu organskog peletiranog gnojiva posjednicima zemljišta pogodnog za proizvodnju te će se građanima koji zadovoljavaju kriterije dodijeliti ukupno 100.000 kg gnojiva.

Gradonačelnik Ivan Čehok pozvao je sve koji zadovoljavaju uvjete da se jave: „I ove godine nastavljamo s jako dobrim projektom koji je prošle godine odlično prihvaćen te su građani iskoristili mjere za dodjelu organskog peletiranog gnojiva. Do četvrtka, 19. ožujka 2020. godine svi se mogu javiti za svu tehničku pomoć potrebnu za prijavu na Javni poziv. Mogu se javiti u svoje Mjesne odbore koji su obaviješteni o svim detaljima. Pretpostavljamo da će mjeru najviše koristiti naši sugrađani po prigradskim Mjesnim odborima, ali se naravno mogu javiti i oni koji žive u samom gradu. Mjera se odnosi na vrtove, oranice, voćnjake, dakle mogu se prijaviti svi koji imaju vrt na više od 100 m2. Ovom mjerom želimo ne samo potaknuti poljoprivrednu proizvodnju, jer je riječ o gnojivu, nego želimo i na ekološki prihvatljiv način osigurati građanima gnojivo. Organski peletirano gnojivo nema visoku razinu, odnosno ima mali udio dušika pa je prema tome u skladu s direktivom o denitratizaciji tla, stvara humus, sprečava prodiranje nekih sastojaka u podzemne vode, dakle na taj način i štiti podzemne vode. Našim građanima time omogućujemo da imaju jaču i intenzivniju poljoprivrednu proizvodnju. Za 2020. godinu smo za tu mjeru osigurali 200 tisuća kuna.“ - rekao je gradonačelnik.