07. prosinac 2020. | Autor: Maja Hrešć

Postavljanjem ploče obilježen završetak radova na knjižnici

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan i zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u ponedjeljak su povodom Dana grada Varaždina postavljanjem natpisne ploče uz glavni ulaz u novu Gradsku knjižnicu i čitaonicu simbolički obilježili završetak građevinskih radova na knjižnici.

„Kao što smo i najavljivali, građevinski radovi su gotovi. Tehnički pregled je zakazan za 22. prosinca. Paralelno se već radi na opremi koja će tijekom siječnja biti postavljena u knjižnicu. Ono što me posebno veseli je da smo zajedničkim snagama uspjeli dobiti još dodatnih 1.200.000,00 kn od Ministarstva kulture, na čemu zahvaljujem Damiru Habijanu. Ovo je produkt timskog rada, kao što i treba biti, gdje se svi zajedno zalažemo za ove najvažnije projekte u gradu Varaždinu. Mislim da povijest Varaždina ne pamti kada se u toliko malo vremena napravilo toliko toga u našem gradu kao sada. Ne samo kulturne infrastrukture, to je prvenstveno javna infrastruktura. Ustanove nisu tu same za sebe, one su u službi građana, od obnove kazališta i sinagoge do kapitalnog projekta preseljenja Gradske knjižnice u novu zgradu. Na prostoru od 2000 m2, 70 posto prostora biti će usmjereno prema korisnicima. Bit će to najljepša knjižnica u Hrvatskoj, suvremena, moderna, u spoju sa zgradom koja je zaštićeno kulturno dobro, jedna od najljepših palača u gradu Varaždinu. Dali smo niz dodanih vrijednosti, ne samo centru grada, knjižnici, građanima, bit će tu i prava studijska čitaonica, već cijelom našem razvoju grada. Vrijednost građevinskih radova je 12.400.000,00 kn s PDV, od čega je od Ministarstva kulture 4.200.000,00 kn plus dodatnih 2.600.000,00 kn za opremu.“ – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Damir Habijan lobirao je za dodatna sredstva kako bi se projekt što prije priveo kraju: „S obzirom da je kraj godine, ostala su određena neraspoređena sredstva unutar Ministarstva kulture te sam inicirao da se 1.200.000,00 kn alocira upravo ovdje kako bi se što prije završio projekt koji se nalazi u završnoj fazi obnove. Drago mi je da je moja inicijativa naišla na plodno tlo. Grad Varaždin napokon dobiva prostor koji će ispunjavati sve uvjete koje mora imati jedna moderna gradska knjižnica.“