15. studeni 2023. | Autor: Maja Hrešć

Postavljanjem ploče o ekološkim benefitima platane obilježen Dan urbanog šumarstva

Gradska tvrtka Parkovi u srijedu je u Šetalištu Vatroslava Jagića obilježila Dan urbanog šumarstva te su tim povodom, u partnerstvu sa Sekcijom za urbano šumarstvo Hrvatskog šumarskog društva, kod drva platane uz Ulicu Alojzija Stepinca postavili informativnu ploču o ekološkim benefitima platane. Uz direktoricu Parkova Jelenu Sekelj, postavljanju je nazočio gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, predsjednik varaždinskog ogranka HŠD-a Davor Topolnjak i Goran Huljenić iz Urbanih šumara.

„Cijeli ovaj tjedan imamo neka događanja po pitanju zelene agende u gradu Varaždinu pa možemo reći i da Dan urbanog šumarstva obilježavamo cijeli tjedan. U ponedjeljak i utorak smo sadili nova drveća, između Kapucinske crkve i autobusnog kolodvora, u vrijednosti 16 tisuća eura, koja smo osvojili nagradom „Od izvora do mora“ u nagradnom natječaju Jutarnjeg lista. Jučer sam preuzeo od ministra gospodarstva Davora Filipovića odluku o 80-postotnom financiranju projekta vrijednog gotovo 400 tisuća eura „Varaždin pod krošnjama“, u sklopu kojeg ćemo posaditi preko 1000 novih drveća i grmolikog bilja kako bi smanjili klimatske utjecaje. Ova tabla uz platan kaže kako je kraj nje hladnije za 3,7 stupnjeva. Zelenilo u gradu poboljšava kvalitetu života. Naslijedili smo ovaj grad, zajedno sa njegovim zelenilom, od generacija prije nas te ih moramo ostavili generacijama poslije nas.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj. Zahvalio je Parkovima, Urbanim šumarima i svima koji se trude tome doprinijeti i istaknuo kako je uz sadnju novih, cilj očuvati sva stara drva u Varaždinu.

Svi prolaznici koji zastanu kraj više od 30 metara visokog stabla platane u Šetalištu Vatroslava Jagića moći će saznati da bi bez njega u gradu bilo bučnije, ljeti bi bilo još više vruće, a zrak bi bio zagađeniji. Ove činjenice mogu se potkrijepiti i konkretnim podacima: platana godišnje zadrži 779.850 grama štetnih čestica iz zraka, upije 3.626,44 litara kišnice, a pod njenom je krošnjom hladnije za čak 3,7  ̊C. Osim toga, platana smanjuje buku i svake godine ukloni čak 32,65 kg COշ.

Direktorica Parkova Jelena Sekelj, tom je prilikom istaknula da smo gradsko zelenilo, u značajnom dijelu, naslijedili od prethodnih generacija i da smo ga onima koji dolaze iza nas obvezni ostaviti u dobrom stanju. „Zbog toga je urbano šumarstvo važan dio održavanja javnog zelenila, koje je multidisciplinarno područje. Urbani šumar u Parkovima kao jedan od glavnih zadataka ima redovito praćenje svih karakteristika i promjena na stablima i zaštitu i održavanja zdravog stanja stabala. To je izazovan zadatak jer naša gradska stabla najčešće žive u neprirodnom staništu, a uz utjecaj abiotskih i biotskih čimbenika na njihov rast i razvoj velik utjecaj, najčešće negativan, ima upravo čovjek. Stabla starije dobi su izuzetno vrijedni čuvari naših gradova. No, kao svi stariji članovi zajednice, i starija stabla zahtijevaju posebnu brigu i pažnju. A čuvamo ih zbog bioraznolikosti i širokog spektra koristi od njih koje doprinose boljem životnom okruženju za građane. Neke od njih prikazali smo na tabli uz platanu.“

Postavljanje ploče inicirali su varaždinski Parkovi i Hrvatsko šumarsko društvo, a realizirana je na temelju rezultata međunarodnog projekta ArboCroatia (Erasmus+ Development of Digital Forms of Learning and New Certification Programs in the Field of Arboriculture and Urban Forestry at the SE Europe Level) kojeg vode Urbani šumari d.o.o. (Hrvatska), Český svaz ochránců přírody Arboristická akademie (Češka) i European Arboricultural Council (Njemačka).

O svim prednostima platane, prvi su  imali priliku naučiti učenici 4. b razreda, budući ekološki tehničari iz  varaždinske Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole, koji su događaju prisustvovali sa svojom profesoricom Petrom Novak Mlinarić.