19. veljača 2023. | Autor: dd

Posjet partnerskom gradu Ptuju u vrijeme kurentovanja

Izaslanstvo Grada Varaždina,  Miroslav Marković zamjenik gradonačelnika i Barbara Antolić Vupora, zastupnica u Hrvatskom saboru i predstavnica slovenske nacionalne manjine posjetili su u nedjelju Ptuj – partnerski grad Varaždina u Sloveniji.

Na poziv gradonačelnice Ptuja Nuške Gajšek, partnerski grad su posjetili u vrijeme najveće i najpoznatije turističke manifestacije, nadaleko poznatog ptujskog fašnika – Kurentovanja. U Gradskoj vijećnici Ptuja održano je primanje za sva izaslanstva partnerskih gradova na kojem je ponovo istaknuta potreba i želja da se i nadalje još čvršće razvijaju prijateljski odnosi i suradnja među gradovima.

 Varaždinsko izaslanstvo imalo je tada priliku vidjeti Međunarodnu karnevalsku povorku koja je bila središnji događaj 63. Međunarodnog KarnevalFesta. Nakon dvije godine stanke zbog epidemije korone, ovogodišnje Kurentovanje u Ptuju je privuklo više od 10 tisuća turista i gostiju. Zajedno s 800 tradicionalnih maski kurenta, publici se u povorci predstavilo 2500 maski iz 35 maskiranih skupina iz Slovenije i još 5 europskih zemalja.