11. ožujak 2013.

Popravljen sat i zvona u tornju, a uskoro se vraćaju i vjenčanja u vijećnicu

popravak sata toran

11.03.2013.-Od danas sat na Gradskoj vijećnici Grada Varaždina ponovo svojim zvonima označava sate. Servis satnog mehanizma i zvona obavilo je poduzeće Elektro Bosilj iz Novog Marofa, specijalizirano za popravak satova u tornjevima.
U tornju Gradske vijećnice, od njegovog postavljanja u drugoj polovici 18 stoljeća nalazio se satni mehanizam. Sada se u tornju još uvijek nalazi  mehanički sat s klatnom iz 1891. godine napravljen  u radionici Pogatschnigg u Gornjoj Koruškoj ( Austrija ). U tornju su i dva zvona povijesne vrijednosti. Veće od 250 kilograma odzvanja tonom cis pune sate izrađeno je 1793. godine i manje težine 75 kilograma odzvanja tonom gis i označava četvrtine sata. Zvona je izlio varaždinski majstor Leonhard Weber koji je izradio i zvono crkve sv. Florijana. Sat je moderniziran osamdesetih godina prošlog stoljeća instaliranjem suvremenog elektronskog sata. Sada pokazuje točno vrijeme u sekundu jer radio-signalom prima impuls iz Frankfurta u Njemačkoj. Tamo se nalazi europski centar iz kojeg se odašilje  radio-signal DCF77  generiran atomskim satom uz pomoć kojeg se u krugu od 2000 kilometara najpreciznije usklađuje točno vrijeme.
Istovremeno, u Gradskoj vijećnici pri završetku su  radovi na uređenju vjenčaone i ulaza kako bi vijećnica bila spremna za ponovno uvođenje ceremonije zaključivanja braka. Vjenčanja su se u Gradskoj vijećnici  odvijala do 2006. godine od kada tu ulogu preuzima  skupštinska dvorana Varaždinske županije na Franjevačkom trgu. Vjenčanja se uskoro vraćaju u Gradsku vijećnicu, a prvi mladenci očekuju se 6. travnja.