29. listopad 2020. | Autor: Maja Hrešć

Položeni vijenci u spomen na žrtve poraća

Kod spomen križa u Dravskoj šumi u četvrtak je povodom blagdana Svih svetih održana komemoracija u spomen i sjećanje na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata.

Molitvu za žrtve komunističkih zločina počinjenih nakon svibnja 1945. godine predvodio je velečasni Ivica Cujzek, župnik župe Sv. Fabijana i Sebastijana, a u ime Grada Varaždina, u pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde, vijenac je položio Robert Puja, vijećnik Gradskog vijeća Grada Varaždina. 

"Tužna je to priča, tragedija koja se dogodila krajem proljeća 1945. godine. Zgroženi očevici pričali su o jezivoj sceni, leševima koji su plutali rijekom Dravom. Ne smijemo zaboraviti, a moramo se nadati da se nikada više takvo nešto neće dogoditi. Ovdje smo kako bismo odali počast svim žrtvama poraća, svim nedužnim stradalnicima, uz osudu ovog, ali i svih ostalih zločina" – rekao je Robert Puja.

Nakon odavanja počasti žrtvama kod spomen križa u Dravskoj šumi, članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava zapalili su svijeće i na ostalim mjestima stradanja i kod postavljenih spomen obilježja (Ksajpa – Šenkovec, Pancerica Otok Virje, Kotoriba, Beretinec, Veliki Lovrečan,  šuma Gaj Strmec Podravski, Kolnjak - G. Kneginec, Čukovec kod Ludbrega, Vratišinec), kao i na grobovima preminulih članova Društva.