20. lipanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u subotu je uz izaslanstvo Varaždinske županije,
Zajednice antifašističkih boraca Varaždinske županije, Grada Varaždina i Policijske uprave varaždinske, kod spomen kosturnice na Varaždinskom groblju, položila vijenac i zapalila svijeću povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe.

"Važan nam je taj dan, živimo po nekim vrijednostima i temeljima Europske unije, a antifašizam je jedan od tih temelja. Za mene je nekako, s obzirom na to da pripadam mlađoj generaciji, antifašizam simbol otpora. Nažalost, vidimo da i danas moramo pružati određeni otpor, ali na svu sreću, ne više kao nekad. To samo znači da su naše temeljne vrijednosti sačuvane, a da su svi 'anti' antifašisti zapravo marginalci iako dobivaju više medijskog prostora. No, htjela bih istaknuti da je danas, kad postavljamo vijence, Svjetski dan izbjeglica. Mi se možda jesmo izborili za svoju državu, ali na globalnoj razini moramo još puno toga raditi. Vjerujem da će i na globalnoj razini, na neki način, u nekoj drugoj verziji, upravo antifašizam odigrati ključnu ulogu." - rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Dan antifašističke borbe praznik je koji se slavi 22. lipnja, u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.