07. svibanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Položeni vijenci za poginule pripadnike 104. brigade Hrvatske vojske, odana počast i antifašistima

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u subotu su uz spomen kosturnicu na varaždinskom groblju, polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odali počast poginulim antifašistima povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe i Dana oslobođenja grada Varaždina i okolice.

Organizator obilježavanja je Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, a polaganju vijenaca nazočio je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Gradonačelnik je tom prilikom istaknuo kako je važno da se prisjećamo uloge koju je Hrvatska imala u Drugom svjetskom ratu, u stvaranju slobodne Europe pobjedom antifašista, vrijednosti na kojima se temelji antifašizam – poštovanju ljudskih prava i sloboda, toleranciji i uključivosti kao i svih onih koji su se za te vrijednosti žrtvovali.

Nakon odavanja počasti antifašistima, gradonačelnik i župan pridružili su se izaslanstvima Udruge pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata te kod spomen ploče s ispisanim imenima poginulih branitelja pripadnika 104. brigade Hrvatske vojske, položili vijenac i zapalili svijeće u čast poginulim braniteljima povodom obilježavanja dana osnivanja ove proslavljene varaždinske postrojbe. 104. brigada HV osnovana je prije 31 godinu, 8. svibnja 1991.

„Izuzetno mi je drago što smo danas župan i ja pokazali zajedništvo, zajedničkim odavanjem počasti na varaždinskom groblju. Također, pripadnici 104. brigade su se zajedno s antifašistima poklonili žrtvama Drugog svjetskog rata i obilježili Dan pobjede nad fašizmom, a nakon toga, predstavnici udruge antifašista došli su zapaliti svijeće i pokloniti se pred spomen pločom naših poginulih branitelja iz 104. brigade. To je pravi put i budućnost Varaždina.“ – istaknuo je gradonačelnik.

Naglasio je i neizmjeran doprinos 104. brigade u borbi za hrvatsku slobodu: „104. brigada sudjelovala je u varaždinskim danima rata, u oslobađanju varaždinskih vojarni, ali i u najvažnijim akcijama Domovinskog rata, u Bjelovaru, na zapadnoslavonskom bojištu, u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“ i njihov je neizmjeran doprinos hrvatskoj slobodi. U obrani suvereniteta Republike Hrvatske, 30 pripadnika brigade izgubilo je život, a više od 200 ih je ranjeno. Žrtvu naših branitelja nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti jer ovdje smo danas, gradeći modernu Hrvatsku, zahvaljujući njihovoj nesebičnoj žrtvi.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

„Danas s jedne strane obilježavamo kraj jednog rata, a s druge strane početak drugog, Domovinskog rata. Iako smo se nadali da nikada neće doći do rata na ovim prostorima, ipak je do toga došlo. Upravo se stoga potrebno prisjetiti svih žrtava, obilježiti ove dane i uputiti jasne i snažne poruke da se tako nešto više nikada ne ponovi. Nažalost, svijet je opet danas pun izazova, sukoba, konflikata te nam je zalaganje i stremljenje miru potrebnije nego ikada.“ – rekao je župan Anđelko Stričak te čestitao  pripadnicima 104. brigade njihov dan spomenuvši njihovu hrabrost i domoljublje koje su pokazali u mnogim obrambenim operacijama.