28. rujan 2022. | Autor: Maja Hrešć

Policijska uprava varaždinska obilježila Dan policije – blagdan svetog Mihovila

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u srijedu je prisustvovao obilježavanju Dana policije koji se povodom blagdana svetog Mihovila održao u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu.

Uz načelnika Policijske uprave varaždinske Predraga Benčića i zamjenika načelnika Dalibora Božića, svečanosti su se odazvali saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, zamjenica župana Silvija Zagorec, načelnici, gradonačelnici, brojni policijski službenici i drugi uvaženi gosti.

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić osvrnuo se na proteklu godinu, predstavio rezultate rada te je rekao kako je stanje sigurnosti u Varaždinu zadovoljavajuće i kako je evidentan pad kaznenih djela.

Gradonačelnik Neven Bosilj u svom govoru zahvalio je i čestitao svim policijskim službenicima njihov dan.

„Koliko vam se puta dogodilo da ste bili u društvu djeteta kojeg je netko pitao „što želiš biti kad odrasteš?“, a dječak, a često i djevojčica, odgovori „želim biti policajac“? Bezbroj puta. Zašto? Jer se djeca, onako iskreno, žele boriti protiv nepravde, žele zaštititi slabije, žele nekog spasiti, žele biti heroji, junaci. Izazovi s kojima se danas susreću policijski službenici koji su upravo radi tih razloga odabrali svoj poziv, jer sigurno ga nisu odabrali radi visoke plaće, su najblaže rečeno veliki. Prvi su na licu mjesta kada su u pitanju najveće životne tragedije, prvi kada je potrebno riješiti konfliktne situacije, kada treba čuvati red i mir, spasiti nečiji život, 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana u godini. Kad svi drugi mirno spavaju ili se vesele, oni su tu, i spremni na najgore. A nakon obavljenog posla, sve te teške situacije ili životne sudbine nose sa sobom kući. Danas, uoči blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika policajaca, prigoda je da se prisjetimo ovih činjenica i da ih imamo na umu, jer često ih uzimamo zdravo za gotovo.“ – rekao je gradonačelnik.

Osvrnuo se i na sigurnost i rad policije u gradu Varaždinu: „Sigurnost u našem gradu na visokoj je razini upravo zbog vas, policijskih službenika. Uvijek postoje situacije koje su nepredvidive, izvan kontrole, ali koliko je samo takvih situacija koje su spriječene ili nisu izmakle kontroli baš zahvaljujući vašem radu? To najbolje znate vi. Varaždin je siguran grad, grad u koji su dobrodošli svi, bez obzira na svoje različitosti, a varaždinska policija nam je najvjerniji partner u tom svjetonazoru i čine je upravo ljudi radi kojih bi oni mališani s početka mog govora kad odrastu odabrali zanimanje policajac.“

Gradonačelnik je istaknuo kako je rad policije potrebno realnije vrednovati: „Želim vam zahvaliti, kao predstavnik Grada Varaždina, ali i kao vaš sugrađanin, na svemu što činite za građane našeg grada, na hrabrosti, ustrajnosti i predanosti vašem pozivu. Nemojte se obeshrabriti, i kad ste podvrgnuti neutemeljenim kritikama, nastavite obavljati svoj posao časno i uzdignute glave. U tome vam želim puno uspjeha uz bolju potporu resornog ministarstva i realnije vrednovanje vašeg rada.“

Ovom prigodom načelnik Benčić uručio je pohvalnice djelatnicima koji su se posebno istaknuli u radu tijekom protekle godine.