27. rujan 2012.

Pohvale odnosu Grada prema djeci

ndonezijci image indonezijci

27.09.2012. - Veleposlanik Republike Indonezije u Hrvatskoj NJ.E. Argus Sardjana, u Varaždin je doveo izaslanstvo indonezijskog Ministarstva za zaštitu žena, djece i obitelji koje u Zagrebu sudjeluje u radu konferencije „Dijete u gradu 2012.“ U razgovoru s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem voditelja delegacije  Usmana Basunija najviše su zanimala konkretna varaždinska iskustva s načinima komunikacije s djecom. Indonezija je 1990. Potpisala Konvenciju o pravima djeteta, no programi se provode teško, s obzirom na geografsku rascjepkanost zemlje, ali i na broj od 87 milijuna djece koja bi trebala biti obuhvaćena raznim programima.
„Varaždin već 8 godina ima dječje Gradsko vijeće koje svake godine bira gradonačelnika, a svaka od 7 osnovnih škola ima Forum kroz koji učenici mogu progovoriti o konkretnim problemima u svojoj zajednici i učiti o dječjim pravima.“ –  rekao je Habuš, dodavši kako Varaždin nastoji svojoj djeci osigurati kvalitetne uvjete obrazovanja na svim razinama.
„ Došli smo u Europu vidjeti kakva su vaša iskustva s programima namijenjenim djeci. Nigdje do sada nismo vidjeli da je gradska politika prema djeci na tako visokoj razini“ – reko je Basuni, pozvavši gradonačelnika Habuša na razmjenu djece koja bi svoja iskustva s dječjim forumima i dječjim aktivizmom mogla prenijeti svojim vršnjacima u Indoneziji i u Varaždinu.