06. ožujak 2020. | Autor: ddretar

Podrška univerzalnim vrijednostima zajedništva i mira

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina u petak, 6. ožujka 2020. godine gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok primio je muftiju dr. Aziza ef. Hasanovića, predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Uz njegove suradnike, gradonačelnik je u pratnji primio glavnog imama Medžlise Islamske zajednice Varaždin Idriza ef. Hasanovića i Selaidina Halili, predsjednika Izvršnog odbora Medžlise u Varaždinu. Prijemu su prisustvovali također Aldin Dugonjić, voditelj Centra za halal  kvalitetu te  Nermin Botonjić, šef kabineta muftije.

U srdačnom razgovoru, razmotrili su položaj građana islamske vjeroispovjesti u Varaždinu koji će slijedeće godine proslaviti 25 godina postojanja Islamske zajednice Varaždin. Gradonačelnik Varaždin dr. Čehok je uz izraze dobrodošlice uvaženom gostu istaknuo: Naš zajednički rad i suradnja posvećeni su tome da se preveniraju bilokakve predrasude ili mogući ekstremni ekscesi koji u ovome društvu nikome ne trebaju. Zajedništvo i povjerenje gradili smo godinama i uvjeren sam da ćemo ga u Varaždinu i nadalje sačuvati. Varaždin je primjer zajedničkog života svih građana koji svaki na svoj način, svojom kulturom i načinom života  doprinose međusobnom razumijevanju i poštivanju te općem boljitku grada. Varaždin kao i cijela Hrvatska percipiraju se kao sigurno mjesto te mi u budućnosti moramo čini sve kako bi to sačuvali.

Muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović je po završetku prijema izjavio: Sretan sam da sam danas tu zajedno s gradonačelnikom Grada Varaždina gospodinom Čehokom mogao podijeliti i posvjedočiti dobrim odnosima između Islamske zajednice u Hrvatskoj, poglavito lokalne zajednice u Varaždinu sa Gradom Varaždinom i svim segmentima u gradu. Posvjedočili smo da je zajednički život jedini put koji će nas dovesti do pravilnog i kvalitetnog cilja. Na tom putu pokazali smo spremnost da ćemo zajedno u budućnosti  surađivati i promicati univerzalne vrijednosti zajedništva, dijaloga i mira. Rodile su se i neke kvalitetne inicijative da organiziramo neki skup, događaj u Varaždinu da pošaljemo jednu jasnu, kvalitetnu poruku da je Varaždin grad po mjeri svih njegovih građana bez obzira kojoj vjeri, kojoj naciji, kojoj kulturi pripadali. Drago mi je da su gradska uprava i gradonačelnik na tom tragu i da mu je u prvom planu njegovanje upravo tih zajedničkih univerzalnih vrijednosti koje će koristiti svim ljudima dobre volje. Preventivni programi koje treba provoditi kroz odgoj i obrazovanje i razne vrste edukacija su nešto na čemu moramo zajedno raditi i složili smo se da ćemo i tu ostvariti dodatnu suradnju. U tom kontekstu zahvalan sam u ime muslimana koji žive u Varaždinu kao i u ime Islamske zajednice u cjelini  Gradu Varaždinu koji svojom politikom otvorenosti daje jedan doprinos da se muslimani u ovome gradu osjećaju da su u svom gradu bez ikakvih predrasuda i bez ikakvih problema.

Muftija zagrebački dr. Aziz ef. Hasanović upisao se u gradsku knjigu, a razmijenjeni su protokolarni pokloni.