02. travanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Podrška Grada Varaždina osobama iz spektra autizma

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u subotu je povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu dao podršku aktivnostima Udruge za odrasle osobe s autizmom „Plavo srce“.

Članovi i predsjednik udruge Smiljan Jović na varaždinskom placu prezentiraju suvenire koje izrađuju na svojim radionicama, a čijom prodajom prikupljaju sredstva za financiranje daljnjeg djelovanja udruge.

„Autizam nije bolest, to je stanje koje zahtijeva podršku društva, zajednice. Osobe s autizmom moraju biti ravnopravne u društvu, imati jednaka prava na obrazovanje, zapošljavanje, samostalan život. Grad Varaždin podržava rad udruga „Plavo srce“ i „Pogled“ koje svojim programima i aktivnostima rade na promicanju razvitka i unapređenja kvalitete života djece i odraslih osoba s autizmom i njihovih obitelji. Također, Grad je prepoznao izuzetnu važnost usluge rane intervencije kako bi se djeca iz spektra autizma lakše kasnije integrirala u odgojno obrazovni sustav i društvo općenito te financiramo uslugu rane intervencije za djecu od rođenja do 7 godine života. Osobe s autizmom trebaju našu podršku i ohrabrenje jer njihove mogućnosti su veće nego što mislimo.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Svjetski dan svjesnosti o autizmu obilježava se 2. travnja prema odluci Ujedinjenih naroda već 15. godinu zaredom dok je cijeli mjesec travanj u nekim zemljama posvećen podizanju svjesnosti o poremećajima iz autističnog spektra.