26. ožujak 2022. | Autor: Maja Hrešć

Podrška akciji Dan narcisa

U organizaciji Mammae klub Varaždin – Udruge žena oboljelih na dojku, u subotu se na Franjevačkom trgu održala akcija Dan narcisa. Podršku akciji i Mammae klubu Varaždin dao je i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

„Ovo je dan kada dodatno senzibiliziramo javnost i podsjećamo naše Varaždinke da je prevencija ključ zdravlja i, ono što je možda bilo zanemareno u ove dvije pandemijske godine, ponovno moramo vratiti u prvi plan. Zdravlje nema alternativu. Ako propustite samopregled, mamografiju, možete doći u opasnost da bolest toliko odmakne da je više ne možete izliječiti. Gospođa Marija Hraščanec iz Mammae klub Varaždin i njezine suradnice dugi niz godina se bore da ukažu na tu važnost samopregleda i preventive te koliko je bitno da se takva teška bolest na vrijeme otkrije jer tada može biti u potpunosti izlječiva. Ne smijemo dozvoliti da nam se život pretvori u borbu koja može završiti tragično samo zato jer nismo u nekom trenutku htjeli preventivno djelovati.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika.

Dan narcisa održava se već 23. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke, ali i osvješćivanja žena o potrebi samopregleda i besplatnih mamografskih pregleda, koji im mogu spasiti život. Akcija se provodi prodajom narcisa, cvijeta koji u cijelom svijetu simbolizira proljeće, novi život, novu nadu, pa tako i borbu protiv raka.