28. studeni 2022. | Autor: dd

Podravka u Varaždinu investirala 40 milijuna kuna u proizvodnju ajvara

U ponedjeljak 28. studenoga 2022. godine je u Varaždinu predstavljen Projekt koji su sufinancirale EU i Republika Hrvatska, a odnosi se na dovršetak radova i ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik, uključujući i novitet na tržištu – Ajvar squeeze.

Investicijom u novu proizvodnu liniju u Varaždinu, Podravka je razvila potpuno novi proizvodni postupak i postala prva u svijetu koja je ajvar uspjela zapakirati u squeeze pakiranje. Radi se o investiciji ukupno vrijednoj više od 40 milijuna kuna koja se odnosi na dovršetak radova i ulaganja u modernizaciju pogona za preradu voća i povrća, nove tehnologije i nove proizvode tvornice Kalnik. Sve to rezultiralo je četverostrukim povećanjem proizvodnje squeeze proizvoda, s pet tisuća komada po smjeni prije, na dvadeset tisuća komada po smjeni sada.

Projekt su sufinancirale Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Hrvatska iz mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja 2014. − 2020. čime je Podravki odobreno 19,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

„Ovom investicijom omogućili smo povećanje kapaciteta za preradu voća i povrća, ali njezina najveća vrijednost je linija koja nam omogućava potpuno inovativan način pakiranja ajvara i drugih proizvoda. Ponosni smo da je naš tim stručnjaka osmislio ajvar squeez pakiranje koje je prvo takvo u svijetu i već postaje hit među potrošačima. Modernizacija Podravkinih proizvodnih pogona u punom je zamahu, što će nam omogućiti dodatne inovacije i jačanje naše konkurentnosti u 70 zemalja u koje izvozimo svoje proizvode“, rekla je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

 

„Osim što je jedna od najuspješnijih domaćih prehrambeno-prerađivačkih tvrtki, Podravka je pravi primjer uspješnog korištenja EU fondova i usmjeravanja sredstava u napredak, rast i razvitak. Ne sumnjam da će Podravka nastaviti u smjeru izvrsnosti i inovacija, jednako kao što će ova Vlada nastaviti s osiguravanjem investicijskih prilika i sredstava za hrvatsku prerađivačku industriju, generatora stvaranja dodane vrijednosti, a što je jedan od naših strateških prioriteta. U posljednjem paketu mjera osigurali smo, između ostalog, i dvjesto milijuna kuna vrijednu pomoć domaćim prerađivačima za kompenzaciju povećanih troškova, samo do kraja godine u planu je dvjesto milijuna kuna vrijedan natječaj iz iste“, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je nazočila svečanom predstavljanju moderniziranog pogona.

 

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj koji je s uzvanicima razgledao novo postrojenje je izjavio: Ova investicija puno pridonosi varaždinskom gospodarstvu. Ovih 43 milijuna kuna investicije u naovu proizvodnu liniju za ajvar diže ovu lokaciju u cijelom portfelju  Podravke.  Na ovih 10 hektara zemljišta koje ima ovdje Podravka bit će kompletna podravkina centralna prerada voća I povrća. Drago mi je da predsjednica uprave najavila velike investicije I slijedeće godine. Ovdje će se dograđivati jedna nova linija za preradu rajčice I na taj način će Podravka na varaždinskim području zaokružiti kompletnu preradu voća I povrća. – izjavio je gradonačelnik Neven Bosilj i dodao kako se pomaže poduzetnicima u Varaždinu: Nedavno smo otvorili fond za poduzetnike, a sada je otvoreno gotovo pet natječaja za gotovo 4 milijuna kuna koja dajemo poduzetnicima. Imamo jednu široku paletu mjera pomoći poduzetnicima kojima ćemo im omogućiti da lakše prebrode  inflatornu krizu I rast cijene energenata.

Kada je riječ o Podravki , investicijsko ulaganje odnosi se na nabavu nove opreme, i to na liniju za prihvat, preradu i aseptičko punjenje voća, nabavu dodatnih vakuumskih kotlova s pripremom, kako bi se osigurali dodatni kapaciteti proizvodnje te zamjenu i modernizaciju postojeće opreme za pakiranje. Također, projekt je uključivao i građevinske radove na rekonstrukciji i sanaciji skladišnih prostora koji će se prenamijeniti u proizvodni prostor.

Ovim investicijskim ulaganjem uvode se i novi proizvodi: džemovi, marmelade, ekstra džemovi, pekmez od šljiva, nove vrste ajvara, povrtni namazi, voćni namazi, voćna punila i proizvodi pakirani u takozvanu squeeze ambalažu. Jedan od ciljeva ove investicije svakako je i povećanje cjenovne konkurentnosti Podravkinih proizvoda na domaćem, ali i međunarodnim tržištima. Drugi dio investicija odnosi se na uvođenje novih pakiranja i ambalaže, a sljedeći korak omogućit će pokretanje i novog inovacijskog ciklusa.