12. svibanj 2020. | Autor: Maja Hrešć

Podijeljene sadnice i presadnice dječjim vrtićima

Gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok i direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar u utorak su u Dječjem vrtiću Varaždin u Dravskoj objavili projekt dijeljenja i sadnje sadnica i presadnica.

„Kao i svake godine u proljeće, Grad Varaždin zajedno s Gradskom tržnicom, odnosno poljoprivrednim proizvođačima, omogućuje vrtićima i ostalim ustanovama da mogu posaditi povrće ili cvijeće. Ovdje imamo presadnice, sadnice, flance i drugi biljni materijal. Nakon borbe s pandemijom očekujemo da će naši građani svi pohrliti na vrtove i da će uljepšati Varaždin kao što ga i mi na proljeće uređujemo.“ – rekao je gradonačelnik.

Donacija preko Gradske tržnice ide gradskim vrtićima, svim privatnim vrtićima, katoličkom vrtiću, Domu umirovljenika. „Izabrat ćemo javne institucije kojima to bude potrebno, a ako nekog možda zaboravimo, mogu nam se sami javiti.“ – poziva gradonačelnik te ističe kako je ovaj projekt osobito dobar za vrtiće jer oni već imaju svoje gredice pa tako djeca uče kako se sadi i brine o biljkama, kako ih treba njegovati, brati, i od malih nogu uče živjeti s prirodom i raditi na vrtu i povrtnjaku.

„Ovom akcijom išli smo i na ruku našim proizvođačima koji neko vrijeme nisu mogli prodavati svoje proizvode, a s drive-in tržnicom i sajmom u Biškupcu ipak smo im to omogućili. Unatoč tome, još uvijek im ostaje dobar dio proizvoda i sadnog materijala koji nisu uspjeli plasirati pa im na ovaj način pomažemo.“ – rekao je gradonačelnik.

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar rekao je kako mu je posebno drago što je donacija namijenjena onim najmlađim sugrađanima: „Bitno nam je da ih već od malih nogu naučimo koliko je važna zdrava prehrana i domaći proizvodi pa da i oni sami sudjeluju u tome. Isto tako, time stječu navike da i oni sa svojim roditeljima krenu dolaziti na naš plac kupovati svježe namirnice domaćih proizvođača.“