17. svibanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Početak provođenja programa zapošljavanja psihologa u varaždinskim osnovnim školama

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Danijela Vusić u utorak su na konferenciji za novinare objavili početak provođenja programa zapošljavanja psihologa u svim varaždinskim osnovnim školama koje nemaju stručni kadar na tom radnom mjestu.

„Ponosan sam što je Grad Varaždin prvi u Hrvatskoj krenuo s provođenjem ove inicijative i zahvaljujem se našem Odboru za mlade i gradskom vijećniku Lovri Lukavečkom koji su nas potaknuli da uvidimo probleme i brinemo za mentalno zdravlje naših mladih sugrađana. Od ovog mjeseca u svim varaždinskim osnovnim školama koje nemaju stručni kadar na tom radnom mjestu, a to su III., V., VI. i VII. osnovna škola te Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar, bit će zaposleni psiholozi. Već su dva psihologa započela s radom, a natječaj za još jednog je u tijeku. To je zasad na određeno vrijeme, ali vjerujem da ćemo i idućih godina iz proračuna osigurati sredstva. To je posebno važno sada kad su djeca svakodnevno u školama nakon online režima nastave i pandemije koja je izrazito utjecala na njihovu psihu. Na ovaj način pomoći ćemo našoj djeci da se lakše nose sa svojim problemima.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković istaknuo je kako se briga i rješavanje ovakvih problema trebala voditi s još više instance, s državne razine, i obuhvatiti sve škole u Republici Hrvatskoj. „Nakon uvođenja besplatnih uložaka u osnovne škole, pokrenuli smo i ovu inicijativu. No, ministarstvo ne može ostati slijepo i gluho na potrebe mladih koji imaju ogromne probleme. Kao i kod epidemije pretilosti, tražimo od države da vidi primjere dobre prakse i Grada Varaždina i nekih drugih lokalnih samouprava, i preuzmu financiranje ovakvih programa i sustavnu brigu o našoj djeci. Država u tom smislu ne funkcionira stoga mi preuzimamo ovaj financijski teret da djeci bude bolje.“ – rekao je zamjenik Miroslav Marković.

Pročelnica Danijela Vusić naglasila je kako je Grad Varaždin rebalansom proračuna za zapošljavanje psihologa osigurao 300.000,00 kuna. „Temeljem Zaključka Grada Varaždina psiholozi su započeli s radom na određeno vrijeme od 9. svibnja 2022. godine. Na III., V., VII. osnovnoj školi Varaždin i Centru za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar psiholozi rade na pola radnog vremena, a u VI. osnovnoj školi Varaždin na puno radno vrijeme. Natječaj za psihologa na VI. osnovnoj školi još uvijek je otvoren do petka stoga pozivamo psihologe da se jave. Oni svi će biti zaposleni do kraja ove nastavne godine i ponovno će se raspisati natječaj za cijelu iduću školsku godinu.“ – naglasila je pročelnica Vusić.