27. listopad 2020. | Autor: ddretar

Početak projekta GET 2IT

U varaždinskom kinu Gaj u utorak je održano 1. događanje (kick off) u projektu “GETting to Active CITizenship in Europe“ - GET2IT, vrijednostti 100.800,00 eura od Europske unije kroz program Europa za građane - Mjera 2.2. Mreže gradova. 

Lana Vukalović Velimirović, ravnateljica POU prilikom predstavljanja projekta je istaknula:  Glavni cilj projekta je uključivanje građana u demokratske procese, posebno u volontiranje, što je od posebnog značaja danas u doba COVID-19 pandemije.

Ciljne skupine projekta su predstavnici lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i javnih ustanova (škole, učilišta, ustanove za socijalnu skrb, kulturu, zaštitu okoliša i zapošljavanje), studenti, nastavnici i ostali zainteresirani građani (mladi i stariji). Kroz projekt, građani će steći znanje i vještine za planiranje i upravljanje akcijama u skladu s demokratskim načelima, poboljšati svoje razumijevanje vrijednosti i politika EU i razviti nove kontakte s građanima iz drugih država.  

Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Varaždin (POU Varaždin), a partneri u projektu dolaze iz 4 europske zemlje (Slovenija, Srbija, Italija i Češka).

 

Kick off događanje će biti organizirano u Varaždinu u tri dana kroz tri tjedna.

 

Današnje teme najviše su se odnosile na volontiranje u doba korona krize, a izneseni su primjeri dobre prakse volontiranja i na drugim područjima Hrvatskoj, Srbiji, Italij, Sloveniji i  Češkoj.

 

Teme prezentacija:

 

Hrvatska - Volontiranje u krizi - Nebojša Buđanovac,  ravnatelj Društva Crvenoga križa Varaždinske županije

Srbija - Volontiranje mladih u vreme COVID 19 - Kancelarija za mlade

Italija - Volontiranje u kontekstu COVID 19 i civilne zaštite

Slovenija - Crveni križ Ptuj

Češka - Volontiranje i briga o osobama u nepovoljnom položaju - Martin Rejmiš

 

 

Glavni cilj projekta je izrada smjernica za organizaciju volonterskih akcija i uključivanje građana u akcije solidarnosti.