20. studeni 2023. | Autor: Maja Hrešć

Početak LIFE_BauhausingEurope projekta – kako implementirati Novi europski Bauhaus u gradske četvrti

Prošlog mjeseca započeo je projekt LIFE­­_BauhausingEurope, koji je dio poziva programa Europske unije za okoliš i klimatske akcije (LIFE) iz 2022 godine. Tijekom sljedeće četiri godine, zaključno s rujnom 2027. godine, projekt će definirati i utjeloviti pristup Novog europskog Bauhausa (NEB) u različitim četvrtima i demonstrirati njegovu pogodnost za transformaciju bilo kojeg drugog područja, neovisno o njegovoj veličini, ruralnom ili urbanom karakteru, urbanim izazovima ili podložnosti degradacijskim procesima.

Novi europski Bauhaus (NEB) inicijativa je koju promovira Europska komisija, a kombinira višeslojni, participativni i transdisciplinarni pristup kako bi predvodila put prema transformaciji prema održivijim, ljepšim i inkluzivnijim zajednicama. NEB inicijativa započela je 2020. s namjerom da bude 'duša Europskog zelenog plana', a projektom LIFE_BauhausingEurope kojeg sufinancira Europska unija, stvorena je prilika i za njezino  testiranje na terenu. Projekt raspolaže financijskim sredstvima u iznosu 4.624.142 eura, od čega je 60% sufinancirano od strane Europske unije u okviru LIFE programa.

Projekt se provodi pod vodstvom španjolske konzultantske tvrtke EuroVertice Consultores, specijalizirane za urbanu agendu i transformaciju urbane sredine, koja je od samog početka usklađena s inicijativom Novog europskog Bauhausa, sudjelujući na NEB Festivalu s inicijativom UrbActivistas, a partnerstvo uključuje pet lokalnih uprava, odnosno gradova iz četiriju zemalja - Cartagena i Blanca u Španjolskoj, Varaždin u Hrvatskoj, Adazi u Latviji i četvrt Erszébetváros u Mađarskoj.

Svaki od njih nacionalno surađuje sa tehničkim partnerima multidisciplinarnih profila, redom: Viša tehnička škola arhitekture i graditeljstva Politehničkog Sveučilišta u Cartageni, energetska konzultantska tvrtka Ekodoma, Hrvatski savjet za zelenu gradnju te umjetnički hub grada Budimpešte Pro-Progresione.

Projekt će započeti primjenom NEB pristupa u procesu cjelovite obnove javnih zgrada. “Reimaginacija zgrada”, kako se ideja iza cijelog procesa naziva, bit će izvedena od strane multidisciplinardnog tima uz aktivno uključivanje korisnika i lokalnog stanovništva. Definirane ideje i novi načini korištenja bit će inkorporirani u popis mjera putem natječaja u organizaciji gradova za izradu projekta renovacije. Upravo ti projekti bit će izvanredna prilika za uključivanje korisnika i podizanje njihove svijesti u pogledu zajednice u kojoj žive, kao prostora namijenjenog svim povezanima s aktivnostima koje će se odvijati u svakoj pojedinoj zgradi.

Dodatno, kroz projekt će se revitalizirati vanjski prostor spomenutih gradova i njihovih četvrti s ciljem unaprjeđenja javnog korištenja takvih prostora i na taj način potaknuti stvaranje prilika za upoznavanje lokalnih zajednica. Rješenja za revitalizaciju također će biti donesena u suradnji s lokalnom zajednicom, zasnovana na ponovnoj upotrebi i recikliranju postojećih materijala kako bi se smanjila upotreba novih resursa.

Učinci projekta

Aktivnosti u zgradama i javnim prostorima pratit će intenzivan program praćenja ekoloških i društvenih pokazatelja radi mjerenja utjecaja projekta. Također, bit će provedena sveobuhvatna analiza integracije aspekata održivosti, ljepote i inkluzije kako bi se potvrdila primjena NEB pristupa.

Projekt LIFE_BauhausingEurope osigurat će dobrobit više od 57.000 građana putem obnovljenih zgrada i više od 76.000 putem vanjskih prostora. Očekuje se da će obnova zgrada ukupne površine od 4.067 m2 omogućiti uštedu od 572 GWh/godine te izbjegavanje emisije 115 tona CO2 godišnje. Gotovo 80 GWh čiste energije bit će proizvedeno putem sustava obnovljivih izvora energije instaliranih u zgradama. Implementacija projekta ostvarit će pozitivne učinke u smislu uštede vode i generiranja otpada.