06. rujan 2023. | Autor: dd

Počeo punoljetan Trash Film Festival

Otkrivanjem još jedne ploče na varaždinskom „Walk of Fame“ u Uskoj ulici, u srijedu 6. rujna 2023. godine otvoren je 18. Trash Film Festival.

Organizatori su se mogli pohvaliti da je prijavljeno čak 1319 filmova od kojih će se 55 naći u službenoj konkurenciji. Za nagrade festivala Zlatke motorke koje dodjeljuje žiri konkurirat će 12 filmova dok će jedna motorka biti dodijeljena kao nagrada publike.

Novu ploču u varaždinskom „Walk of Fame“ u Uskoj ulici posvećenu umjetniku, novinaru, piscu i legendarnom prevoditelju kultnog stripa „Alan Ford“ Nenadu Brixyu otkrio je varaždinski glumac Marinko Prga.

Publici se na svečanom otvorenju obratio i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj: Trash Film Festival stavio je Varaždin na filmsku mapu svijeta, to je kreativni festival, drugačiji od ostalih koje imamo. Sve je to proizašlo iz nekakve šale ove grupe ljudi prije osamnaest godina, a sada u svojoj punoljetnosti postojanja to je preraslo u jedan respektabilni, ozbiljan  festival. Kad vidim iz koliko kontinenata i zemalja su pristigli filmovi u Varaždin smatram da je izgrađeno nešto veliko. I zato organizatorima čestitam na ovih 18 godina festivala i vjerujem da ćemo ih još toliko doživjeti. – izjavio je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj na otvaranju.

 

Slobodan Runjak, jedan od začetnika i osnivača Trash Film Festivala: Drago mi je da smo uspjeli u ovom gradu i u Hrvatskoj postati brend i sinonim za jedan oblik urbane kulture. Varaždin je urbani kulturni centar i mislim da mu nešto takvo dobro pristaje. Jedan smo od najvećih festivala takve vrste u regiji i u Europi. – rekao je Runjak najavivši  bogat program festivala koji se uz projekcije filma sastoji od glazbenog programa, kviza  i debate o  temi festivala „Umjetna inteligencija u horor filmu. Festival se zatvara u subotu.