11. studeni 2022. | Autor: dd

Počelo savjetovanje o proračunu za 2023

OTVORENO SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU O PRORAČUNU GRADA VARAŽDINA ZA 2023. GODINU

U razdoblju od 11. – 20. studenoga 2022. godine provodi se savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. godinu.

Cilj provođenja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću je upoznavanje javnosti s nacrtom dokumenata, a radi dobivanja mišljenja, primjedbi i prijedloga i eventualno prihvaćanja zakonitih i stručno utemeljenih prijedloga, primjedbi i mišljenja.

 

Materijali  i obrasci relevantni za savjetovanje kao i sami nacrti dokumenata, nalaze se na web stranici Grada Varaždina https://www.varazdin.hr/savjetovanja-sa-zainteresiranom-javnoscu-2022-godini/    pod rednim brojem 3.

 

Pisane primjedbe dostavljaju se do 20. na adresu: GRAD VARAŽDIN, Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu, Trg kralja Tomislava 1, 42000 Varaždin s naznakom Primjedbe, prijedlozi i mišljenja na Nacrt Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu i projekcije za 2024. i 2025. ili na e-mail adresu: [email protected]

 

 

  • Grad Varaždin u proračunskom plusu iako se zbog metodologije prikazuje manjak

 

U petak, 11. studenoga 2022. godine objavljen je prijedlog proračuna Grada Varaždina za slijedeću godinu te je pokrenut postupak javnog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. Gradska uprava poziva da taj ključni dokument svi zainteresirani građani prouče pažljivo i s dozom razumijevanja. Naime, u cilju postizanja potpune transparentnosti financijske situacije Grada Varaždina primjenjuje se metodologija kojom se prikazuje potpuno realna situacija i najavljuju buduća kretanja stanja u proračunu.

Da prijedlog Proračuna Grada Varaždina za 2023. godinu treba iščitati pažljivije, ukazuje i podatak da iako se metodološki govori o manjku, Grad Varaždin je zapravo u proračunskom plusu  12,5 milijuna kuna.

Gradonačelnik  Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj pojasnio je detalje:

U planiranje proračuna za 2023. godinu ulazimo s minusom, dakle imamo manjak iz 2022. godine  od oko milijun eura, odnosno oko 7,5 milijuna kuna. Razlog tome je taj što se proračun sada konačno prikazuje na način kako se i trebao prikazivati, a do sada se to izbjegavalo. Naime, bitan je u financijskom žargonu uobičajen pojam „cahflow“,  odnosno tijek novčanih, proračunskih prihoda i rashoda na dan 31. prosinca 2022. godine. Konkretnije rečeno, realna je situacija da će Grad Varaždin uskoro imati završenu sortirnicu otpada pa ćemo platiti sve radove izvođačima  Mepro i Tehnix.

 

Povratak, odnosno refundaciju velikog dijela sredstava iz fondova za taj značajan posao u visini od čak 20 milijuna kuna dobit ćemo tek tijekom prva tri mjeseca slijedeće godine. Jasna računica pokazuje da će time biti ostvaren  proračunski višak iz ovog razdoblja 12,5 milijuna kuna, a ne nikakav manjak. Slična je situacija i s izgradnjom reciklažnog dvorišta gdje će biti izvedeni radovi u vrijednosti oko 2 milijuna kuna, a sredstva iz europskih fondova će nam stići tek u prvom kvartalu slijedeće godine. Dakle mi radimo i plaćamo radove, a novac nam se refundira kasnije i tu nastaje ta razlika prilikom financijskog planiranja.

 

Zato unaprijed molim i pozivam građane da prouče proračunske dokumente za slijedeću godinu , te da se ne daju manipulirati i nasjedati na paušalne ocjene o tome kako je grad u proračunskom minusu. Realno gledano, ovu proračunsku godinu završavamo s viškom od gotovo 2 milijuna eura i to mora građanima biti sasvim jasno priopćeno. – zaključuje gradonačelnik Neven Boslji koji će na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina krajem studenoga predstaviti ukupan proračun grada za slijedeću godinu.