08. prosinac 2018. | Autor: Gradska tržnica

Plac dobio prvog naj-kumeka

Na varaždinskome je placu danas održana primopredaja nagrada ovogodišnjim najkumicama! No ovaj tradicionalan izbor danas je bio drugačiji nego što smo navikli. 

Naime, najkumica se na placu bira već 11 godina, a ove se godine po prvi puta tom isključivo ženskom društvu pridružio jedan muškarac. Laskavu titulu najkumeka 2018. ponio je gospodin Drago Hleb.

Drugoplasirana kumica je  gđa Marija Košić, dok je na trećem mjestu gđa Marija Pocedulić.

O najkumeku i najkumicama odlučivali su tijekom studenog čitatelji Varaždinskih vijesti i Regionalnog tjednika gdje su izlazili glasački listići, kao i posjetitelji varaždinskog placa gdje se također moglo glasovati.

Najkumek Drago Hleb je nažalost bio spriječen pa nije mogao osobno primiti nagradu, no nagradu je u njegovo ime iz ruku varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i direktora Gradske tržnice Predraga Ciglara primila njegova kolegica Marija Hajdin.

Gradonačelnik Ivan Čehok našalio se kako je oduvijek mislio da je upravo on najveći kumek u Varaždinu, no drago mu je da ga je netko zamijenio i da ove godine plac ima svog prvog najkumeka:

 'Riječ je o lijepoj tradiciji, ali kao i svaka tradicija, dobro je da se s vremena na vrijeme malo promijeni. Svake godine sve je više glasača, a svatko od njih pronađe nekoga za koga zna odakle su mu proizvodi, da imaju kontrolirano porijeklo, s kime mogu porazgovarati i tko im je najdraži. Takvome daju svoj glas. Ovo je izuzetno dobra akcija, kao uostalom i sve koje provodimo na placu. Varaždincima plac nije samo mjesto kupnje, nego i mjesto zabave, pa se eto gotovo svaki tjedan ovdje nešto događa. A kumice na placu su oduvijek posebne, toliko da su čak ušle u poslovice. Često se zna reći: o politici raspravljaš k'o kumica na placu. One su zapravo glas naroda i zato kad su kampanje, najviše stranaka dolazi ovdje kako bi od kumica čuli što ljudi misle. One to znaju najbolje jer dnevno komuniciraju s najviše naših građana.'

Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar izrazio je zadovoljstvo što u ovom izboru svake godine sudjeluje sve više glasača te najavio da će tradicija izbora najkumice biti njegovana i ubuduće:

'Drago mi je da su ove godine glasači prepoznali i vrijednost naših prodavača, pa smo tako nakon 11 godina dobili našeg prvog najkumeka. Ovaj izbor je naša najdugotrajnija, a možda i najvažnija manifestacija kojom se na skroman način želimo zajedno s posjetiteljima zahvaliti kumicama i kumekima za sav njihov trud. To su vrijedni ljudi  koji cijelu godinu dolaze na plac, ustaju rano ujutro, prodaju na placu, brinu o svojim obiteljima i poljoprivrednim gospodarstvima.  Naša je namjera da ih na ovaj način istaknemo, promoviramo ih i zahvalimo im što zbog njih tijekom cijele godine imamo zdrave i svježe proizvode na tržnici. Uvijek naglašavam da su kumice kostur naše tržnice i da bez njih ne bi bilo placa u ovom obliku.  One čine onu bitnu razliku naspram kupnje u supermarketima i zbog njih stvarno možemo reći da proizvodi dolaze od polja do stola u jednome danu.', zaključio je.