10. srpanj 2015.

PILOTSKI ASOVI NA VARAŽDINSKOM NEBU

baltic-bees-l-39-01

10.07.2015. - U Varaždinu će ovog vikenda, 11. i 12. srpnja, biti organiziran najveći aeromiting u našoj zemlji – CIAV 2015. (Croatian International Airshow Varaždin) na kojem će letačke vještine demonstrirati neke od najatraktivnijih akrobatskih skupina, kakva su Krila Oluje ili pak Baltic Bees, profesionalna akro skupina iz Latvije.
Na nebu iznad Varaždina letjet će i jedan od najboljih akrobatskih pilota na svijetu – Peter Podlunšek, europski viceprvak u akrobatskom letenju koji sa svojom Extrom 330 uspješno nastupa na najprestižnijem natjecanju zrakoplovaca – Svjetskom prvenstvu Red Bull Air Race,  a svoje će pilotske vještine demonstrirati i hrvatski pilotski as – Branimir Ambreković, koji nastupa na zrakoplovnim egzibicijama širom svijeta. Program ovogodišnjeg aeromitinga započet će u subotu u 13 sati, poletom motornih jedrilica i zmajeva, te padobranskim desantom, no posjetitelji ove zrakoplovne priredbe moći će već od 10 sati razgledati zrakoplove na stajanci varaždinskog aerodroma.  Njih će na varaždinskom nebu zamijeniti akrobatski piloti koji će poslijepodne izvesti atraktivni program. Tako je za 13 sati i 40 minuta najavljen nastup Branimira Ambrekovića, iza 14 sati nad Varaždinom će letjeti zrakoplovi Soko Galeb G-2 Slovenskog ratnog zrakoplovstva, zrakoplovi generalne avijacije te  helikopteri hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova -  Bell 206  JetRanger i Eurocopter.
U 15 sati i 15 minuta poletjet će Peter Podlunšek, a novu atrakciju na nebu nad Varaždinom publika će imati prigodu vidjeti oko 16 sati kada će letjeti Pilatus PC-9M Slovenskog ratnog zrakoplovstva te borbeni zrakoplov Mađarskog ratnog zrakoplovstva – Gripen JAS 39.
Nastup akrobatske skupine Krila oluje najavljen je u 16 sati i 35 minuta, a hrvatske akrobatske pilote zamijenit će latvijski zračni asovi čiji će air show započeti u 17 sati i 10 minuta. Atraktivni subotnji program završit će preletom MIG-a 21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u 17 sati i 48 minuta.
Atraktivni program s istim rasporedom letenja bit će organiziran i u nedjelju, 12. srpnja.
- Očekujemo i veći broj slijetanja sportskih zrakoplova drugih aero klubova iz Hrvatske i susjednih zemalja – Slovenije, Austrije, Njemačke i Mađarske – najavio je Robert Mišak, tajnik Aerokluba Varaždin te istaknuo kako bi u programu međunarodnog aeromitinga u Varaždinu trebalo sudjelovati stotinjak zrakoplova i letjelica. Cijena jednodnevne ulaznice za ovaj vrhunski događaj je samo 30 kuna, dok djeca do 15 godina neće plaćati ulaznicu.