30. svibanj 2024. | Autor: Maja Hrešć

Pilot projekt „Djeca – čuvari baštine“

Grad Varaždin je u suradnji s osnovnim školama čiji je osnivač i Društvom turističkih vodiča i pratitelja Varaždin, proveo pilot projekt „Djeca-čuvari baštine“. 

Cilj pilot projekta bio je učenike trećih razreda osnovnih škola, upoznati s nastankom grada, izmjenama kroz povijesna razdoblja, istaknuti njegovu važnost u hrvatskoj i svjetskoj kulturnoj baštini. Ovim pilot projektom htjeli su se stvoriti uvjeti da učenici putem različitih modaliteta, vlastita teorijskih znanja o svom gradu implementiraju u cjeloviti sustav primjenjivih spoznaja kroz afirmaciju interdisciplinarnog pristupa, poticanja svijesti o vrijednosti kulturne baštine i važnosti njezinog očuvanja.

Nakon turističkih obilaska učenika po Grada Varaždinu i upoznavanju s njegovom poviješću, 29. svibnja 2024. godine u prostoru II. osnovne škole Varaždin održan je kviz znanja, gdje su sudjelovale ekipe od četiri člana učenika iz svake pojedine škole. Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić je za prva tri mjesta na kvizu podijelila je nagrade u vidu medalja koje je prigodno za tu svrhu izradio obrt s Trga tradicijskih obrta, a svim sudionicima kviza uručila je i prigodne majice te zahvalnice svim školama za sudjelovanje.

Na temelju prikupljenih znanja iz turističkih obilaska po Gradu Varaždinu, svaka je škola izradila jedan zajednički plakat svih učenika trećih razreda te škole. Svih sedam plakata škola biti će izloženo u predvorju Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović Varaždin, Franjevački trg 4, te će ih biti moguće razgledati od 4. do 7. lipnja 2024. godine od 8.00 do 19.00 sati te u subotu, 8. lipnja 2024. godine od 8.00 do 12.00 sati.