23. travanj 2019. | Autor: Maja Hrešć

Petsto varaždinskih osnovnoškolaca u projektu „Mali vrt za održivo sutra!“

U utorak je u Gradskoj vijećnici održana konferencija za medije povodom predstavljanja projekta „Mali vrt za održivo sutra!“ kojeg sufinancira Grad Varaždin, a provodi varaždinska Udruga za promicanje održivog načina življenja Gredica u partnerstvu s II., III., IV. i VI. osnovnom školom.

Na konferenciji su prisustvovali zamjenica gradonačelnica Sandra Malenica, privremena pročelnica Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje i sport Draženka Dević, predsjednica Udruge Gredica Rusalka Majer, ravnatelj VI. osnovne škole Mario Stančić i koordinatorice iz osnovnih škola partnera projekta.

Cilj ovog projekta je provođenje obrazovnih sadržaja za održivi razvoj, odnosno edukativnih radionica, unutar redovne nastave iz predmeta Priroda i društvo za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola. Svaki razred će osnovati svoju razrednu gredicu na kojoj će uzgajati razno voće i povrće i začinsko bilje. U sklopu projekta učenici će posjetiti i lokalni OPG na kojem će moći proučiti proces proizvodnje hrane i proširiti stečena iskustva te će na terenu učiti o prirodi, organskom uzgoju, vrtlarstvu, rastu i njezi biljaka i proizvodnji hrane. U provedbi će sudjelovati oko 500 varaždinskih osnovnoškolaca.

„Posebno me veseli što će u sklopu ovog projekta oko petstotinjak učenika naučiti kako dobro gospodariti zemljom. Ovo je jako dobra prilika da se svi upitamo što konkretno radimo da sačuvamo našu planetu,  a najbolje što možemo učiniti jest da djecu od malih nogu učimo kako pametno gospodariti s resursima koje nam zemlja pruža“, rekla je prilikom predstavljanja projekta novinarima zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica.

Vrijednost projekta je 347.910 kuna, od čega iznos od 35.000 kuna sufinancira Grad Varaždin, a iznos od 313.119 kuna bespovratnih sredstava daje Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijeme trajanja projekta je 12 mjeseci, od 1. ožujka 2019. godine do 29. veljače 2020. godine.