07. studeni 2019.

Pedstavljanje e-mobilnosti i prve brze punionice za električne automobile

Danas je u Ulici Vinka Međerala ( uz Medicinsku školu ) održano predstavljanje projekta e-mobilnosti i nove punionice za električne automobile.

Uz predstavnike HEP-a, Zdenka Đulu iz Varaždina i Domagoja Puzaka iz Zagreba, o suradnji i razvoju e-mobilnosti govorio je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. Ivan Čehok.

„ Počašćeni smo da nas je HEP ponovno uzeo za partnere, u Varaždinu su postavljene prve punionice uopće, a sada se postavlja i prva brza punionica za sve tipove automobila koji voze na električnu energiju. Grad je dao dva javna parkirna mjesta kako bi se punionica mogla postaviti, budući da je ovo u današnje vrijeme standard koji je diljem Europe uobičajena pojava“ – rekao je gradonačelnik Čehok i najavio nastavak postavljanja ovakvih punionica.

HEP je još 2010. postavio prve javne punionice električnih vozila, a veliki ciklus postavljanja pokrenut je 2015. punionicama upravo u Varaždinu. Nakon nekoliko godina prikupljanja korisničkog iskustva, HEP je odlučio upravo u Varaždinu postaviti  prvu AC/DC punionicu na kojoj je omogućeno brzo 50kW punjenje svih električnih vozila na tržištu. Ove godine napravljen je najveći iskorak e-mobilnosti, a HEP je postavljanjem punionica kroz EU sufinancirane projekte i diljem autocesta premašio brojku od 100 punionica.

AC/DC punionica u Varaždinu ima tri standardizirana priključka - Mennekes, ChaDeMo i CCS, a ukupna investicija na lokaciji premašuje 400.000 kn.