12. prosinac 2022. | Autor: Maja Hrešć

Panel rasprava „Tko će im reći?“ – Škole za budućnost bez rodnih stereotipa

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković u utorak je prisustvovao panel raspravi „Tko će im reći?“ – Škole za budućnost bez rodnih stereotipa, koja se održala u Gradskoj knjižnici.

Na panelu su, uz zamjenika gradonačelnika, sudjelovale i profesorica matematike na Fakultetu organizacije i informatike Blaženka Divjak, ravnateljica Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Vesna Vrček, ravnateljica II. Osnovne škole Varaždin Sanja Posavec,  menadžerica ljudskih potencijala u tvrtki Mobilisis Etelka Kožar te predsjednica udruge MODE1 Dijana Kobas Dešković.

Panel je organiziran u sklopu projekta Jednakost IN Stereotipi OUT kojeg provodi Udruga MODE1 u partnerstvu s Gradom Zagrebom i organizacijom AFA iz Srbije, s ciljem podizanja svijesti na lokalnoj i regionalnoj razini o većoj jednakosti djevojčica i dječaka u obrazovanju kao i u daljnjoj karijeri. Poseban naglasak je na poticanju i usmjeravanju djevojčica u STEM obrazovanje i poslove budućnosti. Provedbu projekta sufinancira Europska komisija.

„Koliko je ovo važna tema za sve buduće generacije, govori činjenica da je Grad Varaždin od ove školske godine u sve osnovne škole uveo građanski odgoj, koji se, između ostalog, bavi i temom otklanjanja stereotipa. Kao otac dviju kćeri, od kojih je starija diplomirala strojarstvo i uz rad priprema doktorat, i osobno sam vrlo zainteresiran za ovu važnu temu.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.