15. ožujak 2023. | Autor: dd

U palači Sermage otvorena izložba slika Zlatana Vehabovića

Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin u palači Sermage, u srijedu 15. ožujka 2023. godine otvorena je izložba slika autora Zlatana Vehabovića.

Uz ravnatelja muzeja Mirana Bojanića Morandinija, posjetitelje na otvorenju izložbe „Atlas manjeg svijeta“ pozdravio je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković: Ova izložba predstavlja vrhunac izložbene godine u Varaždinu. Zaista nam je velika čast imati izložbu slika ovakvog autora. Možemo biti ponosni i zahvalni Muzeju za umjetnost i obrt koji je pomogao Gradskom muzeju Varaždin da se ova izložba ostvari. – rekao je Marković te dodao kako je gradski muzej kulturni temelj grada, a kultura za aktualnu gradsku vlast nije nepotreban trošak već pravi nadstandard. Tako ćemo se ponašati i dalje  te ulagati u kulturu bez obzira na poteškoće s proračunom. – zaključio je govor zamjenik gradonačelnika Marković pozvavši sve građane da razgledaju izložbu koja će biti postavljena do 23. travnja 2023. godine.

Zlatan Vehabović je jedan od vodećih aktualnih umjetnika na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni. Izložba slika „Atlas manjeg svijeta“ postavljena je 2020. godine u Zagrebu povodom 140. obljetnice Muzeja za umjetnost i obrt, ali zbog epidemije i potresa nije doživjela svoj vrhunac. U Varaždinu je postavljena po drugi put ali u posve novom izdanju pa je to jedinstvena prilika za upoznavanje s radom tog vrhunskog umjetnika koji svojim slikama zapravo interpretira bogati fundus tisuća predmeta Muzeja umjetnosti o obrta.

O autoru i njegovom djelu, kao i o tome kako je izložba došla u Varaždin govorio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.  Izložbu je postavila Elizabeta Igrec, a publici se obratila i dr. Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica varaždinskog  Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija.