27. kolovoz 2020. | Autor: Maja Hrešć

U palači Herzer otvorena izložba Erik/a – vunasti nosorog

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica u srijedu je u palači Herzer prisustvovala otvorenju tematske izložbe Erik/a – vunasti nosorog, jednog od najvećih projekata Gradskog muzeja Varaždin u proteklih nekoliko godina.

Uz ravnatelja Gradskog muzeja Varaždin Ivana Meseka i autoricu izložbe, kustosicu na Arheološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin Lovorku Štimac-Dedić, izložbi su prisustvovali  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanica ministrice kulture i medija, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga te brojni zainteresirani građani.

„Podrška Grada Varaždina općenito kulturnom sektoru, pod kojim podrazumijevam institucije, nezavisnu kulturu i kulturne kreativne industrije, je neupitna. Ono što imamo, nasljeđe i tradiciju, moramo dobro utabati kako bismo mogli krenuti dalje. Duga je naša tradicija upravo te institucijske kulture. Možda se na prvi pogled čini da puno govorimo o knjižnici, sinagogi, kazalištu, a o muzeju malo, međutim to nije tako. Upravo suprotno, u idućim godinama baš muzej nam je prioritet. Danas ćete vidjeti jedan mali dio bogatih blaga eksponata koje naš muzej skriva, čuva, pazi, ali nadam se da će do stote obljetnice većina toga biti prezentirana javnosti. Ova izložba, ERIKA/a, za mene ima jednu iznimnu simboličku vrijednost. Na ovim prostorima puno prije nas živjeli su neki drugi narodi, neka druga danas pomalo mitska bića. Puno je toga što moramo otkriti o našoj prošlosti, ali ne smijemo zaboraviti ni našu budućnost. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovoj izložbi, često sam imala priliku ovdje navratiti tijekom priprema i zato sam sigurna da će vam se svidjeti.“ – rekla je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica prilikom otvorenja.

Izložba obuhvaća multidisciplinarni prikaz jedinstvenog paleontološkog nalaza koji se prvi put predstavlja javnosti nakon dugotrajnih i zahtjevnih radova u svrhu trajne zaštite. Fosilni ostaci vunastog nosoroga pronađeni su 1982. godine na području Malog Segečaka, a njihova starost procjenjuje se na oko 20.000 godina. ERIK/A predstavlja najbolje sačuvani primjerak takve vrste na području Republike Hrvatske, a ovaj projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Varaždina.