16. travanj 2015.

Ove subote u Šenoinoj ulici: gulaš, glazba i zabava

šenoa

16.4.2015.-Varaždin i devet gradova – partnera prošlog su ljeta bučno najavili kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, a tako će, atraktivnom priredbom najavljenom za ovu subotu, 18. travnja, obilježiti i predaju prijave za ovaj prestižni europski naslov.
Nakon što će u petak, 17. travnja, izaslanstvo Grada na čelu s gradonačelnikom Goranom Habušom u Ministarstvu kulture predati prijavu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, u subotu će u Varaždinu biti organiziran cjelodnevni program kojim će se obilježiti završetak ove faze u procesu kandidature.
Atraktivno javno događanje bit će upriličeno u Ulici Augusta Šenoe, koju će za tu prigodu djelatnici varaždinskih Parkova pretvoriti u – zelenu oazu, a započet će već od 9 sati. Kandidatura Varaždina i regije Hrvatski sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine bit će javno predstavljena u 11 sati na glavnoj pozornici u Šenoinoj, a uz predstavnike gradova – partnera i prijavitelja projektnih prijedloga za kandidaturu, na predstavljanju će biti i Njegova ekselencija Tim Harrington, veleposlanik Republike Irske u Hrvatskoj, zemlje iz koje će jedan grad 2020. godine također organizirati program Europske prijestolnice kulture.
Točno u podne u Galerijskom centru Varaždin u Uskoj ulici 7 bit će otvorena izložba – XIX. međunarodni fotografski doživljaj baštine, na kojoj će biti izložene fotografije mladih autora iz 19 zemalja svijeta.
Program u zelenoj oazi u Šenoinoj bit će nastavljen u 17 sati, kada će varaždinski likovni umjetnici započeti program – Oslikavanje krave.
Posjetitelji će od 18 sati moći kušati – irski gulaš, tradicionalno irsko jelo koje će za ovu prigodu pripremiti kuhari varaždinskog hotela Turist.
Na glavnoj pozornici nakon 19 sati započet će glazbeni program u kojem će uz varaždinske DJ-e nastupiti i Patrick Walker Trio, glazbeni sastav koji će predstaviti tradicionalnu irsku glazbu i veselim irskim poskočicama zajamčiti odličnu zabavu. Te će večeri biti predstavljen i song – My Town, varaždinskih glazbenika koji su posvetili kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture, te spot nastao u produkciji udruge Trash.
Organizator ovog cjelodnevnog događanja kojim će Varaždin i regija Hrvatski sjever promovirati ovu europsku inicijativu i predstaviti kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, te ujedno najaviti i suradnju s irskim gradovima – kandidatima za europsku kulturnu prijestolnicu, ali i promicati svijest o važnosti urbane hortikulture, je tvrtka Parkovi, jedan od najagilnijih partnera u projektu kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.
Suorganizatori priredbe su Ured za pripremu kandidature Varaždina i regije Hrvatski sjever, varaždinska Gradska tržnica i Galerijski centar Varaždin, a glavni pokrovitelj bit će kompanija Carlsberg Croatia, distributer Guinness piva na hrvatskom tržištu.