18. rujan 2021. | Autor: Maja Hrešć

Otvoreno spomen obilježje varaždinskim policajcima

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u petak je prisustvovao svečanom otvorenju Spomen obilježja poginulim i nestalim policajcima Policijske uprave Varaždin u Domovinskom ratu te obilježavanju Dana policije – blagdana Svetog Mihovila.

Projekt izgradnje spomenika koji se nalazi u Ulici Ivana Milčetića u Varaždinu pokrenula je PU varaždinska u suradnji s Udrugom specijalne policije PU varaždinske "Roda". Interaktivni spomenik izveden je kao spomen-ograda s 37 stupova koji simboliziraju 37 policijskih službenika PU varaždinske koji su u Domovinskom ratu izgubili život. Informativna ploča sadrži QR kod pomoću kojeg su dostupne informacije o ratnom putu poginulih policajaca. Spomen obilježje bit će uvršteno kao jedna od turističkih točaka obilaska grada.

Uz članove obitelji poginulih i nestalih policajaca tadašnje Policijske uprave Varaždin, otvorenju su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, general Mladen Markač, saborski zastupnici Barbara Antolić Vupora i Siniša Jenkač te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Nakon otvorenja spomenika u Milčetićevoj, svečanost je nastavljena svečanom akademijom u Gradskoj sportskoj dvorani „Arena“ gdje se gradonačelnik prigodnim riječima obratio svim uzvanicima: „Sa zadovoljstvom i ponosom pozdravljam vas povodom današnje svečanosti otvorenja spomenika poginulim i nestalim policajcima PU Varaždin, ali i obilježavanja 30 godina od osnutka PU varaždinske koja je simbol obrane i oslobođenja ne samo Varaždina, našega kraja, već i čitave Republike Hrvatske. Također obilježavamo i 30 godina hrvatske samostalnosti i neovisnosti te 30 godina oslobođenja našega Grada za koje veliku zaslugu imate upravo vi. Budite ponosni jer ste bili aktivni sudionici najsjajnijeg dijela hrvatske povijesti - osamostaljenja, obrane i oslobađanja hrvatskog teritorija. Ništa od toga ne bi bilo ostvareno da nije bilo vas i vaših prijatelja, hrabrih hrvatskih branitelja. Posebnu zahvalnost danas iskazujemo svima koji su za sve što danas baštinimo dali ono najvrjednije – svoj život i moramo im biti vječno zahvalni, podsjećati na njihovo junaštvo i učiti naše mlade o vašem putu koji je u ratu i miru na čast  našoj Domovini, a posebno našem Gradu i čitavom hrvatskom sjeveru. Čestitam vam Dan policije i blagdan vašeg zaštitnika Sv. Mihovila!“ – rekao je gradonačelnik.

Po završetku svečanog dijela programa, pripadnici ATJ Lučko izveli su ispred dvorane Arena atraktivnu vježbu uz uporabu specijalnog vozila Gurkha.