14. srpanj 2022. | Autor: Maja Hrešć

Otvoreno novo dječje igralište u Dravskoj park-šumi

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u četvrtak je prisustvovao otvorenju novog edukativnog dječjeg igrališta u Dravskoj park-šumi u Varaždinu.

Na otvorenju su nazočili i direktorica gradske tvrtke Parkovi Jelena Sekelj, ravnateljica Javne ustanove Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, direktor Šumarije Varaždin – Hrvatske šume Tomica Cukor te zamjenica župana Silvija Zagorec.

Radovi na uređenju igrališta započeli su u ožujku ove godine u suradnji Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, Grada Varaždina, Parkova d.o.o. i Hrvatskih šuma – Šumarije Varaždin.

„Na ovom primjeru vidimo koliko je suradnja između struke, Hrvatskih šuma, Parkova, jedinica lokalne samouprave Grada Varaždina s tvrtkom Parkovi i Varaždinske županije s Javnom ustanovom Priroda, bitna u ovakvim projektima. Ovo je prekrasno, novo dječje igralište u srcu Dravske šume. Važno je da ovakvo i ostane. Znamo da imamo primjere vandalizma u gradu i teško se boriti protiv toga. Možete instalirati kamere, ali opet ne možete spriječiti, osim apelima, odgojem. Drago mi je što smo realizirali ovaj projekt i pozivam sve naše sugrađane da, kad idu u šetnju Dravom, dovedu djecu ovdje na šumsko igralište. Grad će i dalje raditi na oživljavanju prostora uz rijeku Dravu. Došli smo do zadnje faze idejnog projekta Beli kipi, a planiramo nešto i na dijelu od željezničkog mosta do šetnice prema bazenima. Cilj nam je vratiti ljude na rijeku Dravu, da se što manje voze automobile, a što više hodaju, voze bicikle, rekreiraju se, dovedu djecu na Dravu, duže se i uživaju na čistom zraku.“ – rekao je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.  

Projekt uređenja edukativnog dječjeg igrališta u Dravskoj park-šumi u Varaždinu financiran je iz Programa ruralnog razvoja u sklopu provedbe podmjere 8.5. “Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava” tip operacije 8.5.2. “Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“ u ukupnom iznosu od 516.000,00 kn, u sklopu natječaja iz 2018. godine na koji je projekt i prijavljen od strane Javne ustanove Priroda Varaždinske županije. Potporu u realizaciji ovog projekta dali su Grad Varaždin i Parkovi d.o.o. financiranjem i postavljanjem više dječjih sprava za igru, kao i Hrvatske šume provedbom radova uklanjanja suhih i opasnih stabala iz okolnog šumskog područja.

„Moram iskazati zadovoljstvo što smo i mi bili dio ovog projekta, te doprinijeli uređenju ovog lijepog i edukativnog prostora u prostoru koji ima višestruku zaštitu. Igralište smo oplemenili s kombiniranim igralom, šesterostranom penjalicom, klackalicom i njihaljkom.“ – rekla je direktorica Parkova Jelena Sekelj.

Radovi su obuhvatili uređenje područja devastiranog dječjeg igrališta koje se nalazi u jugoistočnom dijelu Dravske park-šume u Varaždinu u edukativni šumski eko-kutić: obnovu postojećeg drvenog šesterokutića s klupama, postavljanje edukativnih slagalica i setova za učenje o šumskom ekosustavu i važnosti njegovog očuvanja, spremnika za odvojeno sakupljanje otpada, info-ploče o skupini bijelih topola, šumskog slušala i svirala, više dječjih sprava za igru, ali i zahvate uređenja šumske vegetacije u okolnom šumskom području Dravske park-šume u Varaždinu u kojem se nalazi i Botanički spomenik prirode – Skupina stabala bijelih topola. Realizacijom ovih aktivnosti uređen je „zeleni eko-kutak“, odmorište i mjesto ugodno za boravak, edukaciju i igru unutar šumskog područja.