25. siječanj 2013.

Otvorene ponude za rješavanje varaždinskog baliranog smeća

otvaranje ponuda za bale1

25.01.2013.-U varaždinskoj Gradskoj vijećnici danas je održan postupak javnog otvaranja ponuda za davanje koncesije za obavljanje komunalne djelatnosti – odlaganje baliranog miješanog komunalnog otpada s područja Grada Varaždina te općina Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Vinica. Riječ je o ukupno više od 110 tisuća tona baliranog smeća koje se nalazi na samom jugoistočnom ulazu u Varaždin. Stručno povjerenstvo pod predsjedanjem Vlade Vlašića, inače pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i urbanizam Grada Varaždina, u nazočnosti ovlaštenih predstavnika ponuditelja i novinara, otvorilo je ponude šest ponuditelja, odnosno zajednice ponuditelja. Među ponuđačima iz Hrvatske, našle su se i tvrtke iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Njemačke, Slovačke i Slovenije.

                Ponude su na vrijeme dostavile Gorenje Surovina iz Maribora u zajednici ponuđača s tvrtkom EON iz Njemačke i KEMIS-TERMOCLEAN iz Zagreba, zatim Gradnja iz Sibinja zajedno s bosanskohercegovačkom tvrtkom Ilidža company. Na vrijeme je stigla i zajednička ponuda dvije tvrtke iz Bratislave  SKLADY a OTPADY  i DSC, te ponuda varaždinske tvrtke T7 VIS. Svoj interes za rješavanjem bala iz Varaždina ponudom je pokazala zajednica ponuđača tvrtki CE-ZA-R iz Zagreba, Kumunalac iz općine Davor i EKO-FLOR PLUS iz Oroslavja. Šesta je bila otvorena zajednička ponuda austrijske tvrtke EVN i varaždinskog Univerzala. Raspon ponuđenih cijena za različite načine i rokove zbrinjavanja varaždinskih bala kreće se od 802 do 1124 kune po toni baliranog otpada.

                Prisutni ovlašteni predstavnici ponuditelja nisu imali bitnih primjedbi na sam postupak otvaranja ponudi, ali su van sjednice povjerenstva novinarima komentirali razlike u cijenama te obračunavanje PDV-a, te različite ponuđene postupke zbrinjavanja bala.

                Po završetku otvaranja ponuda Vlado Vlašić je izjavio: Dokumentaciju za natječaj preuzelo je 25 firmi a šest je ponuditelja dalo ponude što samostalno, što u zajednici ponuditelja. Mi smo zadovoljni  što smo dobili toliko ponuda i očekujemo da su one sukladne propisanoj dokumentaciji i natječajnim uvjetima. Očekujemo da ćemo između njih šest moći odabrati onog ponuditelja koji bude regularno mogao obaviti tu komunalnu djelatnost te da ima sve pripadajuće dozvole. Mi smo tražili ponude za dva postupka zbrinjavanja bala: za odlaganje i za spaljivanje koji su preporučeni važećim propisima za takvu vrstu otpada. Očekivali smo da će svi ponuditelji imati ponude za takve postupka, ali sada vidimo da su ponuđeni i drugi postupci. U postupku ocjenjivanja o tome ćemo morati voditi računa.

                Povjerenstvu slijedi opsežan postupak pregleda svih ponuda i utvrđivanja da li su u skladu s dokumentacijom i da li su priloženi svi potrebni dokumenti. U slučaju eventualnih žalbi ponuditelja, postupak će trajati još najmanje tri mjeseca kada se po odluci varaždinskog Gradskog vijeća ili pojedinih općinskih vijeća može očekivati početak odvoženja i zbrinjavanja prvih bala iz Brezja.